„Știm că profesorii au nevoie de salarii decente”, transmite ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialul guvernamental precizează însă că eșalonarea creșterilor salariale se va face „în funcție de bugetul din 2024.”
„Considerăm că avem suficiente garanții până acum și suficientă încredere pentru a nu pune în dificultate acești sute de mii de elevi care trebuie să dea examenele naționale.
În ceea ce privește eșalonarea, a fost decisă împreună cu federațiile sindicale. Sindicatele au spus că înțeleg că efortul financiar e important, au solicitat un termen rezonabil. Acolo a fost avansat prima dată termenul de 3 ani. Eșalonările se vor rediscuta în contextul noii legi a salarizării.
Eșalonarea depinde de bugetul din 2024. Dacă contextul economic ne va duce într-un context favorabil, ME va susține o majorare. Vizavi de etapele de creștere a fost asumat eșalonarea pe trei ani. În discuțiile pe legile educației oricum aceste tranșe o să fie reluate. Legea salarizării include toate categoriile publice. Ceea ce se spunea în repetate rânduri e că educația e prioritate.
Ceea ce această notă de fundamentare clarifică e și că în cazul unui context economic dificil angajamentul guvernamental e să se acorde în trei tranșe.
Nu poate un text de OUG care modifică actuala lege să includă o prevedere pentru o viitoare lege a salarizării care o s-o abroge pe cea pe care o modifică. Orice includere în acest moment, în legislație, ar însemna că se aplică separat de ceea ce înseamnă viitoarea lege a salarizării. Primul pas a fost deja făcut prin aceste măriri”, a spus Ligia Deca.
„Dacă din punct de vedere economic lucrurile stau bine, se urmărește o acordare mai rapidă a creșterilor.
Acordul politic nu a fost acceptat de sindicaliști, care și-au dorit un act normativ, despre care am discutat. Motivul invocat a fost lipsa de încredere”, a mai spus Deca.