Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ministrul Justiției, Stelian Ion, lansează atacuri la adresa membrilor CSM: Este foarte grav când magistraţi dau semnal că nu au încredere în DNA

Epoch Times Romania
Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, critică "semnalul de neîncredere" în DNA dat de unii magistraţi în şedinţa Plenului CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), ministrul considerând că procurorii anticorupţie şi-au dovedit eficienţa prin condamnările obţinute, în timp ce SIIJ a avut o "activitate dezastruoasă".

Citește și: Contre dure în Coaliție. Liderii USR-PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare. Liberalii nu îi opresc prea tare

"Este foarte grav atunci când magistraţii dau semnal că nu au încredere într-o instituţie care şi-a dovedit în timp eficienţa, în sensul în care au fost multe condamnări, inclusiv ale unor magistraţi, dar multe condamnări ale unor politicieni importanţi, care în instanţă, nu în altă parte, s-au dovedit vinovaţi. Şi atunci să spui că există o categorie de cetăţeni, respectiv judecătorii sau procurorii care nu ar trebui anchetaţi de DNA pentru că nu avem încredere în DNA este o mare greşeală. Ce punem în discuţie aici, existenţa DNA-ului?", a declarat, vineri seara, ministrul Justiţiei, la TVR 1.

El a spus că în raport cu SIIJ, DNA "e incomparabilă" pentru că "a avut rezultate, a avut activitate" şi a reclamat "o activitate dezastruoasă" la SIIJ.

Ministrul Stelian Ion s-a referit şi la imunităţile "suplimentare" pe care le-ar cere unii magistraţi.

"Să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi un semnal foarte greşit pe care îl dă, în opinia mea, CSM. Noi spunem că imunităţile inclusiv ale parlamentarilor ar trebui înlăturate, să fie păstrate doar imunităţile pentru votul acordat, pentru opiniile politice. În prezent, judecătorii beneficiază de o categorie de imunităţi, pentru percheziţii, pentru reţineri şi arestări, mai vor unii dintre judecători sau procurori alte imunităţi, care ar însemna să stea punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat în pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, şi trimiterea în judecată, la fel, în decizia unui grup restrâns de persoane, o secţie din cadrul CSM", a declarat ministrul Justiţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, cu 11 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

În timpul dezbaterilor, câţiva membri ai CSM, printre care judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desfiinţare a SIIJ, iniţiat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcând referire şi la DNA.

"Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ", i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.