Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Poliția din Israel a snopit în bătaie mulțimea care participa la înmormântarea unei jurnaliste: a fost demarată o anchetă

sicriu, jurnalistă, bătaie, israel

Poliţia israeliană a anunţat sâmbătă că va deschide o anchetă privind acţiunile ofiţerilor săi în timpul înmormântării, cu o zi înainte, la Ierusalim, a jurnalistei postului Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, în urma unui val de critici privind represiunea poliţiei asupra celor care purtau sicriul, transmit EFE şi AFP, informează Agerpres.

''Comisarul poliţiei israeliene, în coordonare cu ministrul securităţii publice, a ordonat o anchetă asupra incidentului. Concluziile anchetei vor fi prezentate comisarului în zilele următoare'', a precizat poliţia într-un comunicat emis în ziua de odihnă săptămânală evreiască, Sabatul evreiesc.

Jurnalista, în vârstă de 51 de ani, cu dublă cetăţenie palestiniană şi americană, a fost împuşcată miercuri în cap în timp ce acoperea mediatic un raid militar israelian în tabăra de refugiaţi din Jenin, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Ea purta o vestă antiglonţ pe care scria "presă" şi o cască de reporter.

În timp ce sicriul părăsea spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului de asemenea ocupat de Israel, poliţia a pătruns în incinta unităţii şi a încercat să disperseze o mulţime care flutura steaguri palestiniene. Sicriul aproape că a căzut din mâinile celor care îl purtau, care au fost loviţi de poliţişti înarmaţi cu bastoane, dar au fost prins in extremis, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare şi la televiziune.

Aceste episoade au avut loc pe fondul unei tensiuni ridicate la Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a-şi lua rămas bun de la veterana jurnalistă, originară din oraş.

În comunicatul său, poliţia a precizat că ''ofiţerii săi au fost expuşi la violenţa celor care se revoltau, ceea ce i-a determinat să recurgă la forţă''. ''Poliţia îşi susţine ofiţerii (...)'', dar ar dori ''tragă învăţăminte din acest incident''.

Decizia de a investiga aceste evenimente vine ca răspuns la un val de critici din partea comunităţii internaţionale, inclusiv a guvernului american, Uniunii Europene şi Consiliului de Securitate al ONU.

Pe tot parcursul zilei de vineri, poliţia israeliană a oferit diverse argumente pentru a justifica violenţa forţelor sale, citând mai întâi scandările naţionaliste, incitarea la violenţă şi presupuse aruncări de pietre, iar apoi subliniind că intenţia de a transporta trupul jurnalistei pe umeri în afara spitalului a încălcat un acord cu familia sa de a face acest lucru într-un vehicul.

Raidul în urma căruia a fost ucisă Abu Akleh a avut loc pe fondul intensificării continue a violenţelor în regiune, care au început în urmă cu aproape două luni cu un val de atacuri pe teritoriul israelian şi s-a soldat deja cu peste 50 de morţi.

Atât Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), cât şi reţeaua Al Jazeera, cu sediul în Qatar - pentru care lucra Abu Akleh - şi mai mulţi jurnalişti care se aflau cu ea în momentul morţii au acuzat trupele israeliene că au ucis-o.

La rândul său, guvernul israelian a dat iniţial vina pe forţele palestiniene, după care a precizat că este imposibil în acest stadiu să se stabilească cine a tras focurile de armă, subliniind necesitatea unei anchete comune, ceea ce ANP refuză să facă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.