Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Prima garnizoană permanentă americană în Polonia, inaugurată la Poznan: 'Un semn al unității NATO împotriva agresiunii ruse'

polonia rusia

Statele Unite au inaugurat prima garnizoană militară permanentă în Polonia, la Poznan, un semn al unităţii NATO ”împotriva agresiunii ruse”, consideră ambasadorul Statelor Unite la Varşovia Mark Brzezinski, relatează AFP.

”Asta arată că suntem aici pentru a rămnâne. Asta arată întregii lumi că Statele Unite sunt ataşate Poloniei şi NATO. Suntem uniţi împotriva agresiunii ruse”, a declarat la ceremonia oficială ambasadorul american în Polonia Mark Brzezinski, conform news.ro.

Garnizoana - a opta în Uniunea Europeană (UE) - urmează să coordoneze susţinerea forţelor americane desfăşurate în Polonia şi pe flancul de est al NATO.

Ea a fost înfiinţată în baza unei decizii a preşedintelui american Joe Biden în 2022 şi serveşte drept cartier general al Celui de-al V-lea Corp al Armatei americane.

Peste 10.000 de militari americani sunt staţionaţi în prezent în Polonia, o ţară prin care tranzitează cea mai mare parte a materialului militar destinat Ucrainei, devastată de războiul rus.

”Apreciem mult prezenţa permanentă a trupelor americane în ţara noastră. O apreciem mai ales în situaţia în care se află Europa, cu o Rusie care invadează Ucraina şi încearcă să-şi reconstruiască imperiul”, a declarat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

”Comandamentul Avansat al celui de-al V-lea Corp al Armatei americane este deja operaţional. Astfel, din Polonia sunt comandate Forţele terestre americane pe flancul de est al NATO”, a subliniat ministrul polonez.

Garnizoana americană este ”importantă în securitatea ţării noastre şi a întregului flanc de est al NATO”, a insistat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.