Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Procesiune cu zeci de mii de credincioși în Ucraina, cu ocazia celebrării a 1033 de ani de la creştinarea Rusiei kievene

YouTube
procesiune ucraina

Zeci de mii de credincioşi ortodocşi ucraineni au participat marţi la o procesiune religioasă în capitala ucraineană cu ocazia celebrării a 1033 de ani de la creştinarea Rusiei kievene, eveniment marcat în mod tradiţional la 28 iulie, astfel încât şi pentru miercuri este programată o procesiune similară, relatează DPA şi RBC.ua.

Poliţia a estimat la peste 50.000 de persoane numărul celor care au participat la această procesiune, în timp ce, potrivit Bisericii Ortodoxe Ucrainene, nu mai puţin de 350.000 de credincioşi au participat la evenimentul marţi, potrivit agerpres.ro.

Conform agenţiei de presă RIA Novosti, în fruntea procesiunii s-a aflat mitropolitul Onufrie, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi dintre participanţii la acest 'Drum al Crucii' au fost credincioşi ucraineni din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Circulaţia a fost blocată timp de mai multe ore marţi în cea mai mare parte din centrul Kievului pe arterele care duc spre renumitul complex monastic Lavra Pecerska, restricţii similare fiind luate şi miercuri, potrivit portalului RBC.ua.

Procesiunile din 27-28 iulie marchează aşa-numitul botez al Rusiei kievene. Se spune că la 28 iulie 988, marele cneaz de Kiev, Vladimir cel Mare, a fost botezat, iar creştinismul a devenit apoi religia de stat a imperiului medieval.

Ucraina, Rusia şi Belarus îşi văd istoric rădăcinile în Rusia kieveană.

Această procesiune anuală este considerată, de asemenea, o demonstraţie de forţă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate canonic Patriarhiei Moscovei, notează DPA.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a depus eforturi pentru ca Biserica Ortodoxă Ucraineană să obţină autocefalia şi să devină independentă de Moscova în 2019, subordându-se în prezent Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, cu sediul la Istanbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.