Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Proteste violente în Georgia: Forțele de ordine au pus tunurile cu apă pe manifestanții cu steaguri UE

tbilisi protest georgia

Poliția din capitala georgiană Tbilisi a folosit miercuri seara gaze lacrimogene și tunuri cu apă în încercarea de a dispersa protestatarii față legea privind „agenţii străini”, considerată de critici o derivă spre autoritarism, transmite Reuters.

Mii de persoane s-au adunat în fața parlamentului miercuri seara, purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene, strigând „Nu legii rusești” și blocând traficul, notează Mediafax.

Sute de polițiști, mulți dintre ei purtând scuturi, s-au strâns pe străzile din jurul clădirii parlamentului în încercarea de a dispersa protestatarii.

Gaze lacrimogene au fost împrăștiate pe bulevardul central din Tbilisi, unde se află parlamentul, forțând cel puțin o parte dintre miile de manifestanți să se îndepărteze.

Câteva zeci de persoane au spart miercuri seara o barieră metalică ridicată la distanță de parlament, dar nu au dat semne că ar încerca să intre în clădire. Protestatarii au spart cel puțin un geam.

O lege controversată - sursa protestului

Protestele au început marți în momentul în care legislatorii au aprobat o primă lectură a legii care prevede catalogarea drept „agenţi străini” a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%.

Premierul Giorgi Garibaşvili a dat asigurări că noua reglementare va respecta "standardele europene şi globale", însă a subliniat că "viitorul ţării nu le va aparţine agenţilor străini şi celor care servesc interesele altor ţări".

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, argumentează că reglementările urmează exemplul unei legi din Statele Unite datând din anii 1930. Dar criticii, inclusiv preşedintele Salome Zurabişvili, denunţă un proiect asemănător cu legi specifice Rusiei, conform agenţiei Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.