Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Raed Arafat s-a răzgândit: Nu mai există restricția legată de soți pe plajă, dar este interzis DANSUL

enational.ro
plaja turisti

Raed Arafat a declarat, după ședința de Guvern, că restricția ințială care prevedea ”pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici)” nu mai este valabilă. Însă, Arafat a precizat că dansul nu este permis și nici nu a fost permis.

”Guvernul a adoptat modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, fiind adăugate noi măsuri de limitare a pandemiei. Masca devine obligatorie în spaţiile publice, chiar dacă este vorba de spaţii în aer liber, iar terasele şi cluburile din unele zone ale ţării ar putea funcţiona cu restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Restricţiile pentru zona plajelor, deşi prevăzute în decizia CNSU, nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern.

Citește și: Să râdem cu Ludovic Orban! Cum s-a contrazis premierul: Nu se închide nimic! După ora 23:00, anumite activități vor fi închise

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile restricţii decise în şedinta de Guvern de miercuri.

”În seara aceasta a fost adoptată modificarea anexelor 2 şi 3 ale Hotărârii de Guvern nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: Prima măsură, purtarea măştii în spaţiile publice. Astfel articolul spune în următorul fel: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani,prezente în spaţiile publice deschise cum ar fi pieţele târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţii de autobuz, peroane şi alte le asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice, pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Spitaţii de Urgenţă. Spaţiile şi intervalele orare se hotărăsc la propunerea DSP, luând în considerare posibilitatea prezenţei concomitent a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective unde se constată dificultăţi în păstrarea ditanţei fizice de protecţie sanitară, stabilite în condiţiile legii”, a declarat Arafat.

Citește și: Critici la adresa Guvernului după anunțarea noilor restricții: Nu să vă rățoiți toată ziua la opoziție fiindcă imaginea cam asta e: o mămăligă care latră

Cei care administrează spaţiile publice vor fi obligaţi să afişeze anunţuri privind obligativitatea purtării măştii de protecţie.

”Totodată, administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise, stabilite potrivit alin.1 afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective. Adică acest lucru trebuie să fie vizibil, dacă ia decizia CJSU la propunerea DSP să impună mpsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în spaţiile respective sau la intrare trebuie să fie afişat acest lucru ca să fie cunoscut de populaţie”, a adăugat şeful DSU.

Citește și: Viorel Cataramă a luat decizia! Va candida la funcţia de primar general al Bucureştiului

Arafat mai spune că cei care administrează cluburi, baruri, au obligaţia de a respecta orarul de lucru şi restricţiile adoptate de CNSU sau CJSU, după caz. Măsurile se stabilesc, după caz, acolo unde transmiterea comunitară a virusului SARS COV 2 este intensă.

”A doua propunere acceptată este următoarea: Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile adoptate prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la propunerea Grupului de Suport Tehnico - Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt - contagioase pe teritoriul României sau a CJSU sau al municipiului Bucureşti. Măsurile prevăzute la punctul 4 se stabilesc pentru unităţile administrativ - teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS COV 2. Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune sau a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi. Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc”, a mai declarat Arafat.

Citește și: Să râdem cu Ludovic Orban! Cum s-a contrazis premierul: Nu se închide nimic! După ora 23:00, anumite activități vor fi închise

Potrivit şefului DSU, măsurile privind purtarea măştii de protecţie se iau la nivel judeţean, la propunerea DSP, iar măsurile privind limitarea orarului de funcţionare se iau, atât la propunerea CNSU, cât şi la propunerea CJSU. Ambele devin obligatorii.

”Care e diferenţa între cele două prevederi? Cea cu mască, decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSP. În privinţa intervalelor orare ceea ce înseamnă că se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente, se ia la propunerea fie a Grupului Tehnico - Ştiinţific din cadrul CNSU, fie a CJSU şi se aprobă de către CNSU şi devine obligatorie. Urmează să aibă loc oşedinţă CNSU unde vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial - dministrative unde se va aplica restricţie de orar de lucru sau activitate a unor amplasamente şi acest lucru va avea loc cel mai probabil mâine”, a mai declarat Arafat.

Citește și: Critici la adresa Guvernului după anunțarea noilor restricții: Nu să vă rățoiți toată ziua la opoziție fiindcă imaginea cam asta e: o mămăligă care latră

Şeful DSU a mai arătat că restricţiile referitoarela plaje nu se regăsesc în hotărârea de Guvern.

”Nu mai este în HG, a fost o propunere aprobată în CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul de Suport Tehnico - Ştiinţific, însă după analiza actelor normative, Ordinul de ministru în acest sens, s-a considerat că există argumente suficiente ca să fie aplicate pe zona plajei, cu condiţia ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar este posibil să se vină cu alte prevederi pentru zona din jurul litoralului şi pentru alte zone din alte judeţe care să stabilească exact orarul de lucru şi care sunt restricţiile acolo.

Citește și: Viorel Cataramă a luat decizia! Va candida la funcţia de primar general al Bucureştiului

Dansul a rămas ca restricție, poate fi impusă la decizia Comitetului pentru Situații de Urgență. Dansul nu este permis, oricum. Faptul că s-a permis este pentru că nu s-a spus clar acest lucru, că nu este permis.”, a declarat Raed Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.