Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO REVOLUȚIE în insulele franceze Martinica și Guadelupa: Locuitorii refuză vaccinarea și au scos armele pe străzi

Proteste extrem de violente faţă de utilizarea certificatelor COVID-19 şi faţă de impunerea vaccinării pentru unele categorii profesionale au loc pe insulele franceze Martinica şi Guadelupa, forţele de ordine fiind vizate de focuri de armă, informează postul France Bleu.

Baraje importante blocau marţi, la fel ca luni, principalele axe în Martinica, în urma apelului unei alianţe sindicale la grevă generală, în timp ce în Guadelupa vecină, cuprinsă de o contestare a vaccinării obligatorii împotriva covid-19, continuă violenţele.

Apelul a fost lansat de către 17 organizaţii sindicale care au diverse revendicări - între care încheierea vaccinării obligatorii antcovid şi suspendării personalului medical, dar şi creşterea salariilor şi scăderea preţului carburanţilor şi gazelor naturale.

Membri ai unor forţe de ordine şi pompieri au fost vizaţi în truri cu arme de foc şi în tiruri cu proiectile în timp ce interveneau la incendii ale unor pubele incendiate pe domeniul public în cartierul Sainte-Thérèse din Fort-de-France, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

Agenţii de poliţie care au intervenit pentru deblocarea şoselelor şi pompierii au fost atacaţi cu arme de foc.

"Am intervenit la două incendii de pubele în cartierul Sainte-Thérèse. Am fost atacaţi cu sticle incendiare. Au fost aprinse alte pubele de gunoi. Patrulele au fost atacate de mai multe ori cu arme de calibrul 9 mm, dar au reuşit să scape. Au fost atacate vehiculele", a declarat Joël Larcher, şeful Departamentului de Ordine Publică din Fort-de-France.

Între timp, violenţele continuă şi pe Insula Guadelupa, unde jandarmii au fost atacaţi, de asemenea, cu arme de foc. "Situaţia este foarte dificilă, sunt utilizate gloanţe reale împotriva forţelor de ordine, restabilirea ordinii publice este o condiţie pentru orice fel de dialog", a declarat Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, citat de postul France Inter.

Reţeaua rutieră este, de asemenea, puternic perturbată.

Accesul în aglomerarea Fort-de-France, în centrul Martinicăi, era imposibil dinspre sudul şi nordul insulei.

Camioane, taxiuri, dar şi paleţi şi pneuri au fost plasate în puncte strategice ale reţelei rutiere.

Aceste baraje au fost instalate marţi, la apelul sindicatelor.

”Îi spunem prefectului să ne respecte”, a tunat marţi la postul de radio RCI Eric Bellemarre, secretarul general al Force Ouvrière Martinique.

”Premierul a anunţat că este necesar să se deschidă un spaţiu de dialog, însă reprezentantul său local trebuie să nu fi primit mesajul”, a apreciat liderul sindical.

Greviştii şi-au exprimat indignarea faţă de faptul că nu au fost primiţi luni de către prefectul Martinicăi, după o primă zi de manifestaţii, şi şi-au justificat astfel consolidarea grevei.

În Guadelupa, jandarmi au fost, de asemenea, ţinta unor tiruri cu gloanţe reale, au anunţat marţi miniştrii Teritoriilor de peste mări Sébastien Lecornu şi de Interne Gérald Darmanin.

Restabilirea ordinii publice în Guadelupa este o condiţie ”prealabilă oricărei discuţii”, a avertizat Gérald Darmanin.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat luni profund preocupat de situaţia "foarte explozivă" din teritoriul francez Guadelupa. Liderul de la Paris susţinea că este vorba doar de o problemă "locală".

Guvernul Franţei a fost nevoit să trimită efective suplimentare ale serviciilor de securitate în Guadelupa şi Martinica, unde numeroase magazine au fost incendiate şi jefuite de protestatari. Angajaţii unităţilor medicale sunt în grevă în semn de protest faţă de impunerea vaccinării anticoronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.