DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Sorin Cîmpeanu spune că părinții nu vor mai trebui să plătească naveta elevilor: Până acum, nu a fost plătită naveta din cauza unor neclarități

Freepik.com
elevi liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că a fost aprobată OUG care face posibilă decontarea navetei elevilor. ”Este un pas, un prim pas important, în rezolvarea unei probleme care trenează de mai mult timp”, a transmis ministrul Educaţiei.

Ministrul a precizat că este alocată suma de 100 de milioane de lei, fiind estimaţi 130.000 de beneficiari.

Citește și: Elevii acuză Guvernul că vrea să-i lase pe drumuri prin OUG - Decontul navetei este o măsură inaplicabilă

”Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni ar trebui – asta e durata cursurilor într-un an calendaristic, dar a rămas mai puțin, din păcate – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni.

Nu pretindem că este soluţia ideală, dar este modalitatea de a putea plăti măcar naveta elevilor. Până acum, nu a fost plătită naveta elevilor din cauza unor neclarități legislative. Astăzi, vom putea să decontăm naveta elevilor. Transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare. De anul acesta, părinții nu mai sunt nevoiți să avanseze sumele pentru transport. Elevii care stau la internat sau gazdă vor avea 8 călătorii pe semestru decontate.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și: VIDEO Sorin Cîmpeanu, vizibil nemulțumit că Guvernul amână creșterea alocațiilor: 'Atâta vreme cât dețin portofoliul Ministerului Educației, mă opresc aici'

Sunt trei elemente de noutate în OUG adoptată de Guvern.

Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 kilometri, la care se adaugă un tarif de 3 lei per kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50 de kilometri.

„Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei un abonament lunar pentru o distanță de 50 de km”, a precizat ministrul Educației.

Naveta va fi decontată și elevilor care au de parcurs distanțe care depășesc 50 de km, aceasta fiind, de fapt, o premieră pentru România.

Al treilea element de noutate este că familia elevului nu mai este nevoită să plătească sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ a elevului. Ministerul Educației, prin inspectorate școlare și școli plătește aceste sume care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.