Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vasile Bănescu și Nicu Gavriluță și-au lansat cartea 'Homo religiosus și simulacrele realității' la Galați

La Galați, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfășurat conferința intitulată „O şansă de a convorbi despre educaţie“, susținută de eruditul teolog şi om de cultură Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, şi Nicu Gavriluţă, sociolog, antropolog, eseist şi profesor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi.

Manifestarea culturală a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard” din Galaţi.

La dezbateri a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care în deschiderea evenimentului a transmis un cuvânt de binecuvântare și i-a prezentat publicului pe cei doi distinşi invitaţi, subliniind repere culturale şi ştiinţifice din viaţa şi activitatea lor.

După prologul generos al ierarhului Dunării de Jos, Vasile Bănescu şi profesorul Nicu Gavriluţă şi-au început pledoariile mult aşteptate de publicul alcătuit din oameni de cultură, intelectuali, profesori, preoţi, studenţi teologi, elevi seminarişti, precum şi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.

Temele prezentate au suscitat un mare interes din partea auditoriului, între acestea găsindu-se abordări profunde, actuale şi clare despre credinţă, cultură, educaţie, generozitate, ideologie, manipulare, patologii precum prostia, transumanismul ş.a.

Soluţia cea mai bună sugerată de cei doi protagonişti pentru a ieşi din starea de criză este educaţia cu suflet creştin. Creştinismul este în gena omului modern, iar acesta nu dispare din viaţa noastră personală.

În cadrul conferinţei a fost lansat volumul „Homo religiosus și simulacrele realității”, apărut la Editura Eikon din Bucureşti în anul 2019, care cuprinde 12 dialoguri pentru valori asumate, purtate de Vasile Bănescu cu profesorul Nicu Gavriluţă în cadrul emisiunii „Credinţă şi cultură”, difuzată de postul de televiziune Trinitas TV în perioada 2016-2019.

Preluată de la Mircea Eliade, sintagma ”homo religiosus” numeşte fiinţa umană credincioasă din toate timpurile, culturile şi religiile lumii”, iar conceptul de ”simulacru”, preluat de la sociologul Jean Baudrillard, se referă la „ipostazele trucate, virtuale sau ireale din viaţa fiecăruia dintre noi” (p. 11).

În partea a doua a întâlnirii, cei doi invitaţi au avut un dialog fructuos cu câţiva preoţi şi profesori din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

La finalul întâlnirii, organizatorii au mulţumit oaspeţilor pentru prezența lor la Galaţi și pentru cuvintele pline de înţelepciune, convingere și argumente solide adresate acestora.

Mulţi dintre cei prezenţi în sală au primit la plecare autografe din partea autorilor pe volumul lansat în această seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.