Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Violențe de gloată împotriva creștinilor: Zeci de biserici și case, atacate de musulmani în Pakistan

Musulmanii din estul Pakistanului s-au dezlănțuit miercuri din cauza acuzațiilor că un creștin ar fi profanat Coranul, demolând casa bărbatului, incendiind biserici și deteriorând alte câteva case, au declarat poliția și creștinii locali. Nu au existat informații imediate cu privire la victime, notează The Associated Press.

Amploarea violențelor a determinat guvernul să desfășoare forțe de poliție suplimentare și să trimită armata pentru a ajuta la restabilirea ordinii.

Atacurile din Jaranwala, în districtul Faisalabad din provincia Punjab, au izbucnit după ce unii musulmani care locuiesc în zonă au afirmat că l-au văzut pe un creștin local, Raja Amir, și pe prietenul său rupând pagini dintr-un Coran, aruncându-le pe jos și scriind comentarii jignitoare pe alte pagini.

Șeful poliției, Rizwan Khan, a declarat că acest lucru i-a înfuriat pe musulmanii din zonă. O mulțime s-a adunat și a început să atace mai multe biserici și mai multe case creștine, arzând mobila și alte obiecte de uz casnic. Unii membri ai comunității creștine au fugit din casele lor pentru a scăpa de gloată.

Poliția a intervenit în cele din urmă, trăgând în aer și mânuind bastoane înainte de a-i dispersa pe atacatori cu ajutorul clericilor și bătrânilor musulmani. De asemenea, autoritățile au declarat că au început să lanseze raiduri în încercarea de a-i găsi pe toți făptașii. Zeci de revoltați au fost arestați.

Șeful poliției, Bilal Mehmood, a declarat reporterilor că îl caută, de asemenea, pe Amir, care s-a ascuns pentru a scăpa de mulțime, și că îl vor reține pentru a stabili dacă a profanat Coranul.

Videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele de socializare arată o mulțime furioasă care s-a năpustit asupra unei biserici, aruncând bucăți de cărămizi și incendiind-o. Într-un alt videoclip, alte două biserici sunt atacate, cu ferestrele sparte, în timp ce atacatorii aruncă mobila afară și îi dau foc.

În videoclipuri se văd mai mulți polițiști care privesc situația fără a interveni pentru a opri vandalismul.

Într-o altă înregistrare video, un bărbat este văzut urcându-se pe acoperișul bisericii și îndepărtând crucea de oțel după ce a lovit-o în mod repetat cu un ciocan, în timp ce mulțimea de jos, de pe drum, îl aclamă.

Toate bisericile din zonă au fost atacate

Khalid Mukhtar, un preot local, a declarat că majoritatea creștinilor care trăiesc în zonă au fugit în locuri mai sigure. "Chiar și casa mea a fost incendiată", a adăugat el.

Mukhtar a spus că există 17 biserici în Jaranwala și crede că majoritatea au fost atacate. Autoritățile nu au confirmat imediat această cifră.

Părintele Gulshan Barkat, care predă istoria bisericii la Institutul Național Catolic de Teologie din Karachi, a descris acuzațiile de blasfemie ca fiind o "acuzație falsă" și a spus că și moscheile locale sunt de vină, deoarece difuzoarele instalate pe minarete au făcut apel la începutul zilei la musulmani să se adune și să "atace bisericile și comunitatea creștină".

"Emoția fraților noștri musulmani se aprinde foarte repede, chiar și la zvonuri", a spus el.

Niciunul dintre clericii de la moscheile din Jaranwala nu a putut fi contactat pentru a confirma afirmația privind difuzoarele.

Khan a declarat că ulterior au fost desfășurate forțe de poliție suplimentare și că o anchetă este în curs de desfășurare. El a spus că toți cei implicați în atac vor fi urmăriți penal. "Prima noastră prioritate a fost să salvăm viețile tuturor creștinilor", a spus el.

Mai târziu în cursul serii, au sosit trupe pentru a ajuta poliția. Musulmanii furioși au fost îndemnați să se întoarcă la casele lor, se presupune că li s-a promis că bărbatul care ar fi profanat Coranul va fi arestat în curând.

O delegație de clerici musulmani a sosit, de asemenea, la Jaranwala din orașul Lahore pentru a-și exprima solidaritatea cu creștinii.

Reacții ale autorităților

Acuzațiile de blasfemie sunt frecvente în Pakistan. În conformitate cu legile țării privind blasfemia, orice persoană găsită vinovată de insultarea islamului sau a unor figuri religioase islamice poate fi condamnată la moarte. Deși autoritățile nu au executat încă o condamnare la moarte pentru blasfemie, adesea doar acuzația poate provoca revolte și incita mulțimile la violență, linșaj și omoruri.

Într-unul dintre cele mai grave atacuri împotriva creștinilor, în 2009, o mulțime a incendiat aproximativ 60 de case și a ucis șase creștini în districtul Gojra din Punjab, după ce i-a acuzat că au insultat islamul.

Atacul de miercuri a atras condamnări la nivel național din partea liderilor de vârf și a principalelor partide politice. Premierul interimar Anwaar-ul-Haq Kakar a declarat că a fost "distrus" de imaginile venite din Faisalabad.

"Vor fi luate măsuri severe împotriva celor care încalcă legea și vizează minoritățile. Tuturor forțelor de ordine li s-a cerut să îi prindă pe vinovați și să îi aducă în fața justiției", a scris acesta pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Un lider creștin de rang înalt, episcopul Azad Marshall, a făcut apel la ajutor pe rețelele de socializare și a declarat că este "profund îndurerat și îndurerat".

"Strigăm după dreptate și acțiune din partea forțelor de ordine și a celor care împart dreptatea și siguranța tuturor cetățenilor să intervină imediat și să ne asigure că viețile noastre sunt valoroase în propria noastră patrie care tocmai a sărbătorit independența și libertatea", a postat el pe X.

Fostul prim-ministru Shehbaz Sharif a condamnat, de asemenea, ravagiile. "Nu există loc pentru violență în nicio religie".

În orașul portuar Karachi, capitala provinciei sudice Sindh, zeci de creștini s-au adunat pentru a denunța atacurile din Jaranwala.

Grupurile naționale și internaționale pentru drepturile omului spun că acuzațiile de blasfemie au fost adesea folosite pentru a intimida minoritățile religioase din Pakistan și pentru a regla conturi personale.

În decembrie 2021, o gloată musulmană s-a năpustit asupra unei fabrici de echipamente sportive din districtul Sialkot din Pakistan, ucigând un bărbat din Sri Lanka și arzându-i corpul în mod public din cauza unor acuzații de blasfemie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.