Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban are informații SECRETE despre coronavirus: 'Numărul de cazuri din Europa va continua să crească lunile următoare'

MTI
Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a evocat vineri în interviul său săptămânal radiodifuzat o legătură între imigraţie şi noul coronavirus, care ar fi fost "introdus de străini şi care se propagă între ei", notează AFP. El a avertizat, totodată, că epidemia nu se va încheia în câteva săptămâni, a consemnat MTI.

"Vedem clar că străinii sunt în principal cei care au introdus boala şi că aceasta se propagă printre străini", a declarat Orban, în contextul în care, din cele 19 cazuri de Covid-19 înregistrate în Ungaria, peste jumătate sunt în rândul unor cetăţeni iranieni beneficiari de burse acordate de guvernul de la Budapesta, informează agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu îl desființează pe Ludovic Orban: E bun de dus la teatrul de comedie

Viktor Orban a justificat astfel închiderea campusurilor universitare, subliniind că aici învaţă un mare număr de străini.

"Nu este o întâmplare că virusul a apărut pentru prima dată la iranieni. Nu putem separa zecile de mii de studenţi străini de studenţii unguri", a menţionat el.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Din cauza epidemiei cu COVID-19, se prorogă termenul pentru plata impozitelor

Potrivit lui Orban, Ungaria poartă "un război pe două fronturi, cel al migraţiei şi cel al coronavirusului, care sunt legate pentru că amândouă se propagă prin deplasări".

Ungaria, care în 2018 a dublat numărul burselor acordate străinilor, de la 2.500 la 5.000, a suspendat de la apariţia noului virus pe teritoriul său înregistrarea de cereri de azil la graniţe, cu argumentul că solicitanţii de azil ar fi putut veni prin Iran, ţară puternic afectată de epidemie. Budapesta a suspendat totodată emiterea de vize pentru cetăţeni iranieni şi i-a ameninţat pe aceştia cu închisoarea şi expulzarea în cazul în care nu cooperează cu autorităţile sanitare, mai notează AFP.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu îl liniștește pe Florin Cîțu: Nu l-aș fi votat nici daca era să mi se taie o mână!

În acelaşi timp, Viktor Orban a explicat că guvernul său s-a pronunţat împotriva închiderii şcolilor întrucât copiii riscă mai puţin să se infecteze cu noul virus sau, dacă se contaminează, tind să se recupereze fără să manifeste simptome, dar a adăugat că această decizie se poate schimba dacă situaţia o impune.

"Ceea ce contează este ca persoanele în vârstă să interacţioneze cu cât mai puţini oameni posibil", a spus el, potrivit MTI.

Citește și: Mitropolitul Banatului a intervenit de urgență: Am organizat acolo să funcționeze cantina pentru a putea prepara hrană caldă pentru persoanele care sunt izolate!

Mai mult, închiderea şcolilor ar însemna închiderea anului şcolar, adică trimiterea profesorilor în concediu fără plată, a adăugat premierul ungar.

Viktor Orban i-a avertizat pe de altă parte pe unguri să nu-şi "facă iluzii" că epidemia se va încheia în câteva săptămâni. "Va continua timp de mai multe luni şi trebuie să ne aşteptăm ca vieţile noastre să se schimbe. Lucrurile nu se vor desfăşura ca de obicei pentru că trebuie să aplicăm anumite măsuri pentru a contracara epidemia", a insistat el.

Citește și: Bilanț coronavirus, ora 16:00. 75 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în România

Premierul ungar a mai explicat că a propus starea de urgenţă - declarată miercuri de guvern - după ce a constatat că majoritatea statelor europene nu reuşesc să limiteze propagarea virusului şi că starea de urgenţă poate fi menţinută două săptămâni, după care pentru prelungirea ei va fi necesară aprobarea legislativului.

El a mai susţinut în interviul săptămânal că afirmaţiile în sensul că în China epidemia a luat sfârşit sunt false şi că este vorba doar de depăşirea momentului de vârf al acesteia. Cum în China a durat 5-6 luni să se ajungă la momentul de vârf, numărul de cazuri din Europa va continua să crească lunile următoare, a atenţionat Orban.

Citește și: Traian Băsescu îl desființează pe Ludovic Orban: E bun de dus la teatrul de comedie

"Nu putem scăpa de virus", a punctat premierul ungar, notând că "nu există medicamente împotriva lui şi tot ce putem face este să împiedicăm răspândirea lui", ceea ce justifică un răspuns riguros.

Viktor Orban a mulţumit totodată personalului medical confruntat cu noul virus şi a asigurat că guvernul ungar este capabil să mobilizeze suficienţi profesionişti din sănătate pentru combaterea virusului şi, deşi nu există o criză de echipamente medicale, a ordonat achiziţia de materiale specifice suplimentare.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Din cauza epidemiei cu COVID-19, se prorogă termenul pentru plata impozitelor

Orban a subliniat, în fine, că viaţa oamenilor reprezintă prioritatea şi de aceea măsurile de urgenţă nu sunt vizate de "restricţii financiare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.