DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Viktor Orban denunță provocările comunității gay, după o carte în care Cenușăreasa era lesbiană: 'Lăsaţi copiii în pace! Există o linie roşie de netrecut!'

the telegraph
Viktor Orban

Comunitatea gay din Ungaria şi-a exprimat luni regretul faţă de faptul că a devenit un ”ţap ispăşitor” al premierului Viktor Orban, după ce acesta i-a cerut ”să lase copiii în pace”, în urma apariţiei unei cărţi pentru copii care recuperează texe ca homosexualitatea, relatează AFP, potrivit News.ro. În carte Cenuşăreasa a devenit lesbiană, iar un ucigaş de dragoni transsexual.

”Ungaria are legi privind homosexualitatea care au la bază o abordare excepţional de tolerantă şi răbdătoare”, a apreciat într-un interviu acordat duminică postului public de radio Orban.

”Însă există o linie roşie de netrecut”, a adăugat el, denunţând un ”act de provocare”.

”Pentru a-mi rezuma opinia: lăsaţi copiii în pace”, a tunat şeful Guvernului de la Budapesta.

Citește și: Beatrice Mahler: ‘În spitalele din București nu mai sunt locuri la ATI pentru bolnavii COVID. Vorbim de un val secundar nerespectării regulilor’

El era întrebat ce părere are despre o culegere de poveşti şi legende, a unei asociaţii a comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, persoanelor queer şi intersexuale (LGBTQI), în care Cenuşăreasa a devenit lesbiană, iar un ucigaş de dragoni transsexual.

Alte minorităţi marginalizate sunt de asemenea reprezentate în carte - persoane cu deficienţe, săraci, romi.

”Acum, că frica de migranţi sau de pandemia (covid-19) nu mai este de ajuns să mobilizeze alegătorii, comunitatea LGBTQI este cea desemnată ţap ispăşitor”, declară pentru AFP Tamas Dombos, un membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Hatter Society, principala asociaţie gay din Ungaria.

”Presa publică face cu regularitate trrimiteri la homosexualitate ca la o boală, oficiali guvernamentali nu au condamnat niciodată atacurile asupra membrilor LGBTQI, iar poliţia nu oferă o protecţie adecvată”, denunţă Tamas. Dombos.

Un protest spontan al societăţii civile cere retragerea cărţii, iar o aleasă de extremă dreapta a rupt un exemplar într-o conferinţă de presă.

Asociaţia librăriilor şi editurilor a condamnat aceste reacţii, pe care le-a comparat cu atitudinea cenzorilor ”nazişti şi comunişti”.

Homosexualitatea a fost scoasă de sub incidenţa penală încă de la începutul anilor '60, iar o uniune civilă între persoane de acelaşi sex a fost recunoscută încă din 1996.

Viktor Orban a promis în 2018 instaurarea unei ”noi ere” culturtale, vizând să apere valorile creştine şi tradiţionale.

Ungaria, un stat membru al Uniunii Europene (UE) din 2004, a retras acreditarea oficialăa studiilor de gen, un câmp de cercetare interdiciplinară despre raporturile sociale între sexe.

În mai, Budapesta a interzis înscrierea schimbării sexului în actele de stare civilă, în pofida unui val de proteste internaţionale.

Parlamentul European (PE) a activat, în septembrie 2018, o procedură în baza Articolului 7 al Tratatului UE cu privire la încălcarea valorilor Uniunii, şi anume cu privire la atingeri aduse drepturilor fundamentale, care poate, în teorie, să conducă la sanţciuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.