Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine URGIA în București și alte 17 județe: Ministerul de Interne anunță că intră în ALERTĂ și se iau măsuri URGENTE, din cauza NINSORILOR și GERULUI

Inquam Photos/Octav Ganea
oameni pe strada iarna frig viscol

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, după instituirea unui Cod galben de ninsori şi viscol.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o atenţionare Cod galben de ninsori şi viscol, valabilă în 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, inclusiv Capitala, dar şi o informare de vreme deosebit de rece cu temperaturi de minus 10 grade Celsius pentru nordul, nord-estul şi centrul ţării.

Citește și: Ieșire furtunoasă a lui Oreste, după ultimele acuze care i se aduc! ‘Răspuns la mizerie’

“Așa cum știți deja, în următoarele zile urmează un val de aer rece, iar Administrația Națională de Meteorologie a emis deja o atenționare Cod Galben de ninsori viscolite și depuneri de gheață, valabilă din această noapte, până mâine la ora 20.00, pentru Municipiul București și 17 județe din sudul și sud-estul țării.

Este vorba despre județele: Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Ilfov, Călărași, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanța și Galați.

Citește și: Mare atenție! Ikea recheamă acest produs

Potrivit atenționării, se vor semnala ninsori abundente, iar vântul va bate cu putere și va atinge în anumite zone viteza de 75 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității sub 100 de metri.

După acest episod de viscol, începând din seara zilei de miercuri, temperaturile vor scădea foarte mult, cu valori minime nocturne de sub minus 10 grade, în special în Nordul, Nord-Estul și centrul țării.

Citește și: Vești bune pentru FCSB! Vin transferurile. Despre ce sume este vorba

Imediat după emiterea Codului Galben de vreme severă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut prefecților să ia măsuri pentru punerea în aplicare a planurilor de acțiune pentru sezonul rece și să se asigure că sunt pregătite mijloacele de intervenție și că există suficiente stocuri de materiale antiderapante și de carburanți.

În acest sens, astăzi în jurul prânzului, s-a transmis o radiogramă tuturor Instituțiilor Prefectului din județele aflate sub atenționare meteorologică pentru a asigura permanența pe toată perioada de manifestare a fenomenelor meteo severe.

Citește și: Teodorovici face anunțul! Se va încadra România ținta de deficit în acest an?

De asemenea, au fost prealertate comitetele locale pentru situații de urgență pentru luarea tuturor măsurilor pentru protejarea populației și pentru asigurarea funcționării la parametri normali a sistemelor de utilități publice.

O atenție deosebită va fi acordată persoanelor care necesită asistență medicală permanentă, cum sunt bolnavii care au nevoie de dializă sau gravidele, iar acolo unde este cazul, acestea vor fi transportate preventiv în unitățile spitalicești.

Citește și: Antena 1 record absolut! Lovitură pentru Pro TV și Kanal D

Pentru perioada cu temperaturi scăzute autoritățile locale vor lua măsuri pentru asigurarea unor spații în care ar putea fi cazate persoane surprinse de vremea severă.

La nivelul județelor vizate de atenționarea meteo, au fost suplimentate efectivele de intervenție ale inspectoratelor pentru situații de urgență, astfel încât acțiunile acestora pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo să se poată realiza în cel mai scurt timp.

Citește și: Tăriceanu a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu raportul MCV

Peste 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi vor fi pregătiți în aceste zile să intervină în sprijinul populației în situația apariției unor situații de urgență provocate de vremea severă.

Având în vedere că vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, când foarte mulți cetățeni se vor bucura de minivacanța prilejuită de sărbătorirea Zilei Naționale și vor participa la manifestările publice organizate în mai multe orașe, le recomandăm să-și ia măsuri de protecție și să se îmbrace corespunzător.

Citește și: S-a hotărât! Șova face anunțul! Când va începe studiul de fezabilitate pentru o mult dorită autostradă

Celor care intenționează să plece la drum în aceste zile le reamintim că trebuie să aibă autovehiculul echipat pentru circulația pe drumuri acoperite de zăpadă sau polei, trebuie să manifeste prudență la volan și să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri.

Subliniez faptul că eventualele măsuri de restricționare a circulației rutiere sau de închidere a unor sectoare de drum se vor dispune numai în scop preventiv, pentru a NU pune în pericol oamenii și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Citește și: S-ar putea crea noi locuri de muncă! Un gigant al autoturismelor caută loc pentru o nouă uzină

Conducătorii auto trebuie să se intereseze din timp asupra condițiilor meteo și de drum din zonele în care urmează să se deplaseze. Informații actualizate despre situația traficului pot fi găsite pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

De altfel, Poliția Rutieră va fi ca de obicei în teren pentru a oferi sprijin.

Citește și: Ieșire furtunoasă a lui Oreste, după ultimele acuze care i se aduc! ‘Răspuns la mizerie’

Reamintim că în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt copiii, vârstnicii și cele cu afecțiuni cronice de sănătate și de aceea recomandăm să evite expunerea prelungită la ger.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Citește și: Mare atenție! Ikea recheamă acest produs

În aceste zile, situația din teren va fi monitorizată de la nivelul MAI pentru a putea acorda sprijin suplimentar de fiecare dată când se va impune.”, a spus Dajbog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.