Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorel Ştefan le-a cerut deputaţilor să aprobe modificarea pe legea privind plafoanele bugetare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorel Ștefan

Vicepremierul Viorel Ştefan le-a cerut vineri deputaţilor să aprobe modificarea pe legea privind plafoanele bugetare, menţionând că soluţia propusă în cazul majorării alocaţiilor copiilor este una la limită, care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare, scrie Agerpres.

"Este o situaţie care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare, cea de ordonanţă de urgenţă, pentru a crea temeiul legal. Până legea bugetului va fi în Monitorul Oficial trebuie să existe temeiul legal care să permită să se efectueze cheltuieli în legătură cu alocaţiile pentru copii, pentru că, altminteri, suma prevăzută în buget va rămâne acolo şi nu va putea fi cheltuită, pentru că abia atunci vom încălca o prevedere din Constituţie, care spune că nimeni nu poate angaja o cheltuială fără să aibă temei legal. Dacă vrem să rezolvăm această problemă, să ne concentrăm pe a rezolva aspectul tehnic al problemei. Să ne oprim aici şi să aprobăm această modificare pe legea privind plafoanele bugetare", a precizat Viorel Ştefan. 

El a criticat poziţiile unor parlamentari din Opoziţie, care pun ca prioritate capitalizarea acestei dezbateri politice privind mărirea alocaţiilor pentru copii.

Citește și: PSD își asumă meritul creșterii alocațiilor pentru copii: Amendamentul PNL era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va emite OUG

"Pot să accept că există un interes deosebit de a capitaliza politic această discuţie despre mărirea alocaţiilor pentru copii, dar îmi este foarte greu să accept atunci când oameni despre care eu ştiam că sunt profesionişti, economişti recunoscuţi şi validaţi prin ceea ce au făcut până acum, vin la acest microfon şi fac afirmaţii care îi descalifică. Cum poţi să vii să spui că poţi lua excedentul fondului de pensii? Fondul de pensii se constituie pe bază de contribuţii, iar în contrapartidă cu aceste contribuţii nu se pot constitui decât drepturi în contul celor care au contribuit. Cum poţi să afirmi cu obstinaţie că se poate face acest lucru, să transferi de la fondul de pensii la bugetul de stat, care se constituie pe bază de impozite şi taxe care au caracter fiscal? Este o aberaţie", a susţinut vicepremierul. 

Ştefan a admis că soluţia propusă este una la limită, dar a subliniat că este singura care poate să rezolve situaţia creată. 

"E adevărat că soluţia pe care o propunem noi este una la limită, dar este singura care poate să ne scoată din această situaţie. Deci nu putem transfera şi atunci folosim deficitul bugetar care este sursă de finanţare a cheltuielilor. Nu există altă soluţie, deci ne asumăm să majorăm sursa de finanţare pe baza deficitului şi Guvernul deja lucrează, astăzi la prânz va fi pus pe site-ul ministerului pentru transparenţă proiectul de ordonanţă care să opereze modificarea legii în care sunt prevăzute nivelurile acestor indemnizaţii", a mai precizat Viorel Ştefan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.