Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă strânge miniștrii la Guvern: se discută proiectul ALFRED

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Premierul Viorica Dăncilă a propus, după ce a vizitat platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), o întâlnire interministerială la Guvern pentru găsirea unor soluții privind finanțarea Programului de cercetare naţional şi a proiectului ALFRED, anunță Executivul.

Citește și: ALERTĂ - Gabriela Firea, scrisoare deschisă către membrii PSD: Nu trebuie să alegeți între mine și Dragnea

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat astăzi platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN)Cu acest prilej, premierul s-a întâlnit cu conducerile RATEN, RATEN ICN şi cu membri ai Consiliului Ştiinţific. De asemenea, șeful Executivului a efectuat o vizită la instalaţiile de interes naţional care funcţionează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere (LEPI) şi Standul de Testare a maşinii de încărcat-desărcat combustibil (MID). Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat activitatea desfăşurată de echipa de cercetători şi a propus organizarea unei întâlniri interministeriale la Guvern, cu implicarea factorilor de decizie, pentru soluţionarea problemelor dificultăților de finanţare atât a Programului de cercetare naţional, cât şi a proiectului ALFRED", a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cadrul vizitei au fost prezentate principalele realizări ale Institutului, la nivel national şi international, cât şi dificultăţile întâmpinate în activitatea de cercetare-dezvoltare, cu precădere cele generate de finanţarea Programului Anual de Cercetare RATEN, privind „Dezvoltarea suportului tehnic naţional şi cooperarea internaţională pentru energetica nucleară”, a implementării demonstratorului răcit cu plumb, ALFRED, suport pentru dezvoltarea generatei IV de reactori nucleari energetici.

"Au fost evidenţiate capacitatea şi competenţa în fabricaţia de surse de uz industrial de iridiu, ca unic furnizor în România, precum şi în dezafectarea instalaţiilor radiologice medicale ieşite din uz. De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că RATEN ICN va fi desemnat de către Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena drept Centru Internațional de Excelență bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), proces aflat în prezent în derulare", a completat Executivul în documentul de presă.

Înaintea vizitei la platforma nucleară Mioveni, premierul Dăncilă a vizitat Fabrica de Magiun Topoloveni și uzina Dacia-Renault Mioveni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.