Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuviosul Visarion Agatonitul, 'duhovnicul cel milostiv', noul sfânt adăugat de Patriarhia Ecumenică în calendar

Visarion Korkoliakos

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a decis marți canonizarea Cuviosului Visarion Korkoliakos, egumenul Mănăstirii Agaton, supranumit „duhovnicul cel milostiv” (†22 ianuarie 1991).

Sfântul Visarion s-a născut în 1908 la Petalidi în regiunea Messenia din sud-vestul Peninsulei Peloponez și a primit la botez numele de Andreas. La vârsta de 18 ani a mers la Kalamata, unde cunoscut oameni duhovnicești și a decis să intre în cinul monahal.

S-a călugărit cu numele de Visarion. A fost hirotonit diacon, preot și a primit rangul de arhimandrit, scrie basilica.ro.

În 1935, a mers la Karditsa, invitat de mitropolitul local, unde s-a implicat în lucrări filantropice la Spitalul „Sotiria”.

În timpul ocupației germane, a ajutat mulți compatrioți și a salvat cu intervențiile sale copii capturați de germani.

După 1955, a mers la Mănăstirea Agaton ca duhovnic. De două ori pe săptămână, mergea la Spitalele din Lamia, unde consola și spovedea pacienții. Îi ajuta financiar pe mulți care veneau la el cu necazurile lor. Ce primea împărțea săracilor și nevoiașilor. În fiecare post părăsea mănăstirea și spovedea locuitorii din toată Prefectura Fthiotida.

A adormit în Domnul la Spitalul „Sotiria” din Atena, din cauza unui edem pulmonar, în ziua de 22 ianuarie 1991.

La înmormântare, chipul lui strălucea și trupul îi era frumos mirositor. Nu a putut fi îngropat în cimitir din cauza iernii grele și a fost înmormântat în Baptisteriu, unde erau camerele pentru spovedanie. Poporul și-a arătat constant evlavia la mormântul lui. Există relatări despre experiențe minunate la mormântul său.

Trupul sfântului a fost găsit neputrezit și frumos mirositor în 3 martie 2006, când a fost exhumat din cauza surpării clădirii baptisteriului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.