Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vitalie Vovc: Săptămâna în care NATO a fost atacată la Chişinău

deschide.md
centrul nato chisinau incendiu

Săptămâna în care NATO a fost atacată la Chişinău. De 724 de zile durează cel mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-al ÎI-lea război mondial, declanșat de către regimul terorist de la Moscova.

În rusia a fost omorât şi Navalnyi... Să vedem acum despre ce fel de „consecinţe devastatoare” ne vorbea Biden în iunie 2021. Anume asta le promitea el ruşilor acum trei ani în cazul în care Navalnyi murea în închisoare.

În Ucraina situația devine din ce în ce mai complicată pentru armata Ucrainei, în mod special din cauza sistării livrărilor de armament din partea Statelor Unite. Europenii par a se fi activizat de câteva luni, de când livrările americane au devenit mai mult decât incerte, dar ei au întârziat impardonabil de mult în relansarea mașinăriei economce de război... Din păcate, europenii de rând nici acum nu simt o senzație de urgență, chiar dacă responsabilii par să fi înțeles că ceea ce-și pot permite americanii de după Oceanul Atlantic nu și-o pot permite europenii. Chestie de geografie. Dar timpul pierdut nu mai poate fi recuperat.

Daca e să credem comunicatele, armata ucraineană încearcă să se retragă cu pierderi minime din Avdiivka, oraș cedarea căruia devine greu de evitat. Concomitent, ucrainenii continuă atacurile asupra infrastructurii petroliere rusești și se pare că acțiunile lor încep să afecteze economia rusiei mai mult decât sancțiunile poroase ale occidentalilor.

Săptămâna trecută ucrainenii au mai scufindat o navă a flotei rusești, o navă de desant și debarcare, una din cele mai mari care le mai rămânea, foarte importantă pentru logistica rușilor. Au fost folosite drone maritime la fel ca și pentru nava precedentă scufundată. Viktor Sokolov, comandatul flotei rusești a fost demis din funcție. Treptat, rusia pierde flota care era considerată cea mai tare în bazinul Mării Negre.

Continuă atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv cu rachete nord-coreene. În perioada 30 decembrie – 7 februarie nu mai puțin de 24 rachete nord-coreene au fost folosite. Trabuie să recunoaștem că aliații lui putler nu par să întâmpine obstacole sau scrupule inutile... Despe dronele iraniene nici nu se mai discută, într-atât de regulată este folosirea lor. Apropo, o dronă din astea a căzut lângă Vulcănești, din fericire în câmp, cu toate cele 50 kg de exploziv.

Iată-ne ajunși și în Republica Moldova:

NATO ATACATĂ LA CHIŞINĂU Republica Moldova se străduie din răsputeri să demonstreze lumiii întregi că este o țară civilizată, că merită să fie luată în considerație și că face parte, civilizațional, din comunitatea țărilor europene. Dar atacul asupra Centrului de Informare și Documentare NATO de la Chișinău (au fost intenționat incendiate ușile de la intrare) o plasează automat în rândul țărilor de tipul Afganistanului, Siriei, Yemenului, Sudanului ș.a.m.d., acolo unde oficiile reprezentanților occidentali sunt atacate cu regularitate. Evident, dacă vor fi identificați atacatorii și pedepsiți cu asprime vom putea nuanța, dar pentru moment locul nostru în reprezentarea schematică a lumii a unui american, să zicem, ne este delimitat de acest atentat. Rezolvarea cazului e de o importanță primordială, dacă ne interesează cum suntem văzuți de lume, desigur.

SECURITATE CU MAIL.RU ŞI YANDEX Cică vor fi lansate tocmai două instituții care se vor ocupa de securitatea cibernetică: Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovație în Securitate Cibernetică „Cybercor”. Bună intenție. Dar ceva îmi spune că în țara în care serviciile „yandex” sunt la ele acasă, cu funcționari ce folosesc într-o veselie servicii pe mail.ru, în țara în care sunt folosite pe larg softuri profesionale rusești, aceste instituții vor fi inutile...

TREI, DOAMNE, SI DOAR TREI... Încă trei acorduri CSI vor fi denunțate de Parlament. E doar o decizie la nivel de „proiect”... Apropo, sunt curios, ce se va întâmpla mai devreme: ieşirea noastră din CSI sau încheierea negocierilor cu UE?

TE-AI LEPĂDAT DE SATANĂ? Cantarean, cunoscut printre civili sub numele de cod „Mitropolitul Vladimir”, l-a „eliberat din funcție” pe Nicolae Grapin, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești pentru faptul că biserica „Adormirea Maicii Domnului” a aderat la Mitropolia Basarabiei. Michiduţă însă nu se lasă bătut cu una - cu două: „Au venit șapte-opt preoți din alte localități, însoțiți de enoriașii lor. Nu-i cunosc pe niciunul. Voiau să închidă biserica și să mă dea afară din lăcașul unde slujesc”, a povestit Părintele Nicolae. Dar a venit poliţia înarmată cu „agheazmă” şi a împrăştiat toţi dracii de la faţa locului.

Pe final vom aminti ce am considerat drept program-minim încă de la începutul invaziei masive a Ucrainei de către putinişti, ca un reper necesar evaluarea evenimentelor:

  1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin
  2. Limba română și doar limba română
  3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei
  4. Ieșirea din toate structurile CSI
  5. Desovietizarea Republicii Moldova
  6. Interconecterea energetică cu spațiul european
  7. Aderarea la sancțiunile UE

Şi apără-i, Doamne, pe ucraineni, căci doar ei ne apără pe noi!

Vitalie Vovc este originar din oraşul Bălţi. A absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” în 1999. Imediat după absolvire a părăsit Republica Moldova pentru a-şi continua studiile în Bulgaria, Sofia, la Institutul Francofoniei pentru Administraţie şi Gestiune unde şi-a luat primul master în Gestiunea afacerilor. În 2001 a plecat la Paris, unde a obținut o a doua diplomă de master, la Universitatea Paris 9 Dauphine, în Ştiinţe organizaţionale, Strategie şi Politici generale. Instalat definitiv la Paris, activează actualmente în domeniul privat în calitate de consultant în organizări şi gestiune de fluxuri comerciale, angajat la o companie franceză care prestează servicii de e-marketing pentru grupuri industriale multinaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.