Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Voiculescu, atac la Gabriela Firea: doamna viitor fost primar vrea spitale de anii '70

Inquam Photos / Octav Ganea
vlad voiculescu diicot

Vlad Voiculescu critică proiectul pentru Spitalul Metropolitan anunțat de Gabriela Firea și precizează că în studiul de fezabilitate multe greșeli, concepte lipsite de fundamentare. Spitalul care ar urma să fie construit cuprinde noțiuni specifice anilor ‘70, spune fostul ministru al Sănătății.

Citește și: SURSE - Planul 'B' în PNL dacă pică alegerea primarilor în două tururi

„Stimată doamna viitor fost primar Firea, Astăzi (miercuri, n.r.) v-am văzut din nou în conferință de presă. Am înțeles că gata, compania dumneavoastră municipală care face studii de fezabilitate (felicitări!... o inovație mondială… în general birourile de arhitectură și firmele de consultanță, oricât de mari, au maxim câteva specializări… dumneavoastră ați creat o companie care face studii de toate felurile, pentru orice, repede și ieftin… fără să aibă nicio experiență anterioară în nimic) a produs o serie de documente, o machetă și un filmuleț”, începe Vlad Voiculescu postarea pe Facebook.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, în documentele proiectului pentru Spitalul Metropolitan sunt greșeli, iar multe dintre concepte ridică semne de întrebare, deoarece nu au o minimă fundamentare.

„Prima tentație a fost să scriu un post în care prima frază să fie “Primarul Firea vrea spitale de anii ‘70, după ce ne da căldură și apă caldă ca în anii ‘80”. Dar apoi mi-am dat seama că glumele nu servesc nimănui. Că milioanele de cetățeni ai Bucureștiului nu sunt vinovați cu nimic și că toate ironiile nu îi vor ajută cu nimic dacă (și aici este cel mai mare “dacă”) planul dumneavoastră ar ajunge realitate”, mai spune Vlad Voiculescu.

În acest context, fostul ministru enumeră câteva sfaturi și observații pentru Gabriela Firea, după ce a parcurs, împreună cu echipa sa, întreaga documentație.

„- Punctul 1: Opriți-vă! Un plan de spital nu înseamnă un pdf cu tot felul de platitudini și o conferință de presă. Am lucrat că vicepreședinte al departamentului de finanțări de infrastructură la o bancă dintre cele care susțineau investiții publice de această magnitudine și pot să va asigur că, cu ce aveți dumneavoastră acolo, nu ați obține nici finanțarea unei cișmele publice.

(...)

- Punctul 2: Sunt 5-6 chestiuni rapide asupra cărora trebuie să va luați timp de gândire. Am să va sugerez și niște idei pe această tema. Repet, în interesul cetățenilor.

A. Vă lipsește un document esențial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesităților. Această trebuie să fie bazată pe numărul total al locuitorilor din zona de influență, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcție de cazuistică și durata medie de spitalizare, durata medie a intervențiilor chirurgicale, etc. Orice demers care nu pornește de la necesitățile pe care dorește să le rezolve e vânare de vânt și rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili și pacienți. Apropo, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătății, așa cum v-am propus în vara lui 2016, dacă va mai amintiți întâlnirea noastră - singura. Au trecut 3 ani și jumătate… vin alegerile… și acum veniți cu asta? Oare va este puțin rușine?

B. Cine a pregătit proiectul - apropo, va invit să faceți publice documentele - pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităților spitalicești din RSR (și tot lagărul sovietic) din anii ‘70-’80.

(...)

C. Lipsa oricărei idei de fluxuri și căi de acces diferențiate. Pentru știința dumneavoastră, chiar dacă „Centrele Medicale” sunt organizate descentralizat, din motive economico-constructive‚ acestea trebuie să dispună de o zona de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare și tratament, care este accesibil atât pacienților spitalizați cât și celor din ambulatoriu, având căi de acces și fluxuri diferențiate. Nu este cazul în ceea ce propuneți dumneavoastră. Iar riscurile de ambuteiaje, de primire întârziată a pacienților cu afecțiuni grave ce vor porni de la această chestiune este enorm. Nu ne binecuvântați și aici cu vreo #revolutieintrafic.

D. Organizarea funcțională propusă este fragmentată ceea ce va duce la creșterea timpului de deplasare a pacienților, la întârzieri în furnizarea serviciilor, imposibilitatea asigurări conectivității interdisciplinare, la utilizarea ineficientă a resurselor și implicit la creșterea costurilor.

E. Nu respectăți nici măcar distanțele de siguranță și alte prevederi pentru siguranță la incendiu. Într-un spital. În ceea ce ar trebui să devină cel mai important spital al Bucureștiului. Organizarea între secțiile de Spitalizare Continuă, la fiecare nivel, a unui bloc operator (dedicat fiecărei secții), este nepotrivită din punct de vedere funcțional. Acest model restrânge/elimina flexibilitatea și conectivitatea interdiciplinare, ducând la dublări de circulații, funcțiuni, servicii.... Iar din punct de vedere constructiv induce costuri suplimentare nejustificate.

(...)

F. Subdimensionarea unității de primiri urgențe și a ambulatorului nu va fi rezolvată de heliport. Sunt interferențe majore între fluxurile utilizatorilor (pacienți, vizitatori, personal medical) generate de zonarea și dimensionarea deficitară a funcțiunilor (unitatea de primiri urgențe, ambulatorul...sunt subdimensionate).

(...)

G. Și aș mai putea continua cu marile carențe pe care echipa mea de specialiști (care repet, au făcut spitale reale în țările vestice, nu PDF-uri pe care să le prezinte primarul) le-a identificat:

- Disfuncții minore în organizarea secțiilor de Spitalizare Continuă.
- Disfuncții majore în organizarea Secției de Obstetrică și Neonatologie, AȚI Neonatologie, Oncologie
- Organizarea, la nivelului subsolului 1, a fluxurilor de marfuri este inexistenta.

- Punctul 3: Faceți public "Studiul de Fezabilitate" despre care spuneți că este "gata". Faceți publică situația avizelor și autorizațiilor deja existente și explicați-ne și nouă, celor care am mai lucrat vreodată la un proiect de construcție, cum faceți dumneavoastră să începeți în martie anul viitor construcția. Ați făcut cumva revoluție și în avize și autorizații și ne-a scăpat nouă? Apoi, dacă doriți, pot să vă ofer alături de echipa mea de specialiști consultanță gratuită. Repet, în interesul cetățenilor”.

Vlad Voiculescu precizează, în încheiere, că Firea ar fi putut face mai mult pentru Capitală de când este primar general.

„Ați avut 4 ani. Patru ani de zile și resursele celui mai bogat oraș din țară. Faceți spitale cum a făcut PSD-ul dintotdeauna: din gură, în conferințe de presă, în campania electorală”, spune fostul ministru.

Gabriela Firea a anunțat, miercuri, că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, lucrările urmând să fie demarate din luna martie anul viitor. Spitalul ar urma să fie construit într-un termen de 3 ani de zile în zona Pipera din Capitală, iar costurile sunt 400 milioane de euro pentru 1.000 de paturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.