Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, cotă de popularitate incredibilă: În ce țară s-a declanșat Putinmania

putin

Campania de raiduri aeriene desfăşurată de Rusia în Siria are ca efect şi o sporire a popularităţii preşedintelui Vladimir Putin în Irak, unde mulţi cetăţeni îşi manifestă speranţa că Rusia va interveni şi în ţara lor împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI), relatează joi AFP.

În timp ce pune ultimele tuşe pe un portret al lui Putin, pictorul irakian Mohammed Karim Nihaya mărturiseşte că este unul dintre cei care aşteaptă ca Rusia să se angajeze în lupta împotriva SI, pentru că 'ruşii obţin rezultate', spre deosebire de 'SUA şi aliaţii lor care bombardează degeaba de un an (SI)'.

La fel ca acest pictor, numeroşi irakieni urmăresc îndeaproape evoluţia conflictului din Siria vecină, unde SI a cucerit teritorii întinse pe care le-a unit într-un 'califat' cu cele pe care le controlează în Irak. Coaliţia antijihadistă condusă de SUA a ajutat forţele irakiene să recucerească din teritoriile pierdute, dar rezultatele acestei campanii militare sunt mult sub aşteptări, deşi a trecut mai mult de un an de când această coaliţie a început raidurile aeriene împotriva jihadiştilor.

Prin urmare, mulţi irakieni, mai ales cei de confesiune şiită, cred că extinderea operaţiunii militare ruse din Siria şi către Irak este singura soluţie ce ar putea conduce la înfrângerea jihadiştilor, deşi statele occidentale susţin că avioanele ruseşti au atacat mai mult forţele opoziţiei moderate siriene decât cele ale SI.

'Nu vrem coaliţia internaţională. Vrem doar Rusia şi aşa vom tăia gâtul mielului', spune un şomer irakian. Astfel de irakieni văd în Rusia un aliat mai natural decât Statele Unite, care le-au ocupat ţara timp de opt ani. Şi imaginile foarte răspândite cu un Vladimir Putin ce inspiră hotărâre au devenit foarte populare în Irak, iar pe reţelele de socializare mulţi l-au făcut deja cetăţean de onoare al Irakului.

Popularitatea liderului de la Kremlin a condus chiar şi la apariţia unei legende pe reţelele socializare irakiene. Această legendă spune că numele preşedintelui rus ar avea origini irakiene, iar tatăl său ar fi fost un comerciant în sudul şiit al Irakului, unde a adus smochinele pe piaţă şi ar fi fost supranumit pentru această ispravă 'Abu Tin'. Apoi, continuă legenda, acesta din urmă ar fi plecat în Uniunea Sovietică, unde s-a căsătorit cu o 'blondă rusoaică' şi şi-a botezat fiul 'Abelamir', un nume atât de greu de pronunţat că localnicii l-au schimbat în 'Vladimir'.

Pe Facebook, unii irakieni vorbesc chiar despre 'Putin şiitul' ori îşi pun ca poză de profil o imagine cu preşedintele rus.

'Ar trebui să-i oferim lui Putin cetăţenia irakiană şi siriană, întrucât el ne iubeşte mai mult decât o fac proprii noştri politicieni', afirmă la rândul său un student din oraşul sfânt şiit Najaf.

Dar această 'Putinmanie' perturbă şi mai mult viaţa politică locală, întrucât ea se suprapune peste poziţia confuză a oficialilor irakieni cu privire la posibilitatea ca Rusia să îşi extindă în Irak raidurile aeriene efectuate în prezent în Siria. În timp ce preşedintele comisiei de apărare din parlamentul de la Bagdad a propus guvernului să solicite oficial o operaţiune militară rusă împotriva SI, premierul Haider al-Abadi s-a limitat să afirme că ţara sa 'nu s-ar opune unor (posibile) atacuri ruse', scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.