Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin le dă o nouă lovitură SUA: Se retrage din tratatul referitor la deplasarea diplomaţilor

vestidinrusia.ro
vladimir putin

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, miercuri, decizia de a se retrage dintr-un tratat semnat cu Statele Unite care facilitează deplasările diplomaţilor, în contextul tensiunilor bilaterale.

Guvernul de la Moscova elaborează o directivă care prevede retragerea Rusiei din Memorandumul de Înţelegere Teritoriu Deschis, care permite deplasările nelimitate ale diplomaţilor fiecărei ţări pe teritoriul celuilalt stat, scrie Agerpres.ro.

"Ordonanţa guvernamentală care prevede încheierea Memorandumului de Înţelegere Teritoriu Deschis este în curs de elaborare", a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Memorandumul Teritoriu Deschis a fost semnat în anul 1992, pentru a permite deplasările diplomaţilor americani şi ruşi pe teritoriul celeilalte ţări fără a avea nevoie de aprobări suplimentare.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, în contextul criticilor preşedintelui american Joseph Biden, că va transmite "semnale neplăcute" Statelor Unite, în următoarele zile, evocând disensiuni asupra agendei summitului prezidenţial programat în iunie.

Duminică, preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că va aborda probleme privind situaţia drepturilor omului în Rusia la întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, programată la Geneva. "Mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin peste aproximativ două săptămâni, la Geneva, şi îi voi transmite clar că noi nu vom sta degeaba permiţându-i că încalce drepturile", a afirmat Joseph Biden.

În replică, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că perspectivele asupra agendei pentru summitul din 16 iunie nu coincid. "Agendele Statelor Unite şi Rusiei nu coincid, dar, în mod tradiţional, noi suntem pregătiţi să reacţionăm la orice problemă evocată de partea americană. Din nefericire, disponibilitatea reciprocă este observată din ce în ce mai rar", a afirmat Serghei Riabkov. Oficialul rus a avertizat că, în următoarele zile, Rusia va transmite o serie de "semnale neplăcute". "Americanii trebuie să pornească de la premisa că un număr de semnale din partea Moscovei vor fi neplăcute pentru ei, inclusiv în următoarele zile, iar aici nu mă refer la summit, nu ştiu cum se va derula", a subliniat Serghei Riabkov.

Referindu-se la "semnalele neplăcute", Serghei Ribkov a declarat miercuri că, în afară de hotărârea privind retragerea din Memorandumul Teritoriu Deschis, "există alte lucruri pe care Rusia le transmite Statelor Unite în culise".

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt afectate de o serie de probleme. Washingtonul acuză Moscova de ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice, de nerespectarea drepturilor disidenţilor, de susţinerea regimului din Belarus şi a insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. La rândul său, Rusia acuză SUA şi NATO de intensificarea prezenţei militare în Europa de Est. Rusia şi-a retras pentru consultări ambasadorul din SUA în martie, după ce preşedintele american, Joseph Biden, l-a catalogat drept "criminal" pe omologul său rus, Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.