Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin suferă o pierdere majoră într-un război strategic: datele care expun lovitura pentru Rusia

putin nervos

Petrolul și gazul rusesc - cele două resurse folosite de Rusia pentru a câștiga influență în lume - au început să fie tot mai puțin folosite în UE de la începutul invaziei în Ucraina.

Țările Uniunii Europene (UE) au importat petrol și gaze rusești în valoare de 29 de miliarde de euro în 2023, potrivit serviciului de statistică Eurostat. Astfel, volumul achizițiilor a scăzut de 2,9 ori față de 2022, când costul petrolului a fost în medie de 100 de dolari pe baril.

În 2021, înainte de introducerea sancțiunilor anti-ruse după începerea războiului din Ucraina, volumul livrărilor a fost de aproximativ 81,9 miliarde de euro, ceea ce este de 2,8 ori mai mare decât în 2023.

Cifra totală de afaceri comercială dintre UE și Rusia la sfârșitul anului trecut a ajuns la aproximativ 89 de miliarde de euro, exporturile către Uniunea Europeană au ajuns la peste 50 de miliarde de euro, iar importurile la 38 de miliarde de euro, arată Eurostat.

După începerea invaziei în Ucraina, unele țări din UE au stabilit un curs de abandonare a resurselor rusești. La 5 decembrie 2022, a intrat în vigoare embargoul comunitar asupra livrărilor maritime de petrol din Federația Rusă. Țările din Grupul celor Șapte (G7), UE și Australia au impus un plafon de preț pentru petrolul rusesc livrat pe mare la 60 de dolari pe baril pentru navele și teritoriile lor subordonate.

Începând cu 5 februarie 2023, restricții similare au început să se aplice furnizării de produse petroliere din Rusia. În unele țări ale comunității, de exemplu, în Germania, au început să refuze să cumpere gaz rusesc. Situația securității energetice a UE a fost, de asemenea, exacerbată de sabotajul de la Nord Stream.

Un nou val de sancțiuni

Noul pachet de sancțiuni a fost planificat să fie introdus cu ocazia aniversării invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Uniunea Europeană intenţionează să sancţioneze firmele chineze despre care consideră că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale, încercând să adopte măsuri împotriva acestor afaceri din China continentală pentru prima dată de la începutul războiului, au declarat trei oficiali UE pentru CNBC, relatează News.ro.

Sub restricții ar trebui să cadă aproape 200 de persoane și organizații din Rusia, China și alte țări care îl ajută pe Putin să ducă acest război.

Blocul de 27 de membri lucrează la un al 13-lea pachet de sancţiuni ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar putea fi gata la sfârşitul acestei luni, pentru a marca împlinirea a doi ani de război.

Unul dintre oficialii UE, care nu a dorit să fie numit din cauza caracterului sensibil al discuţiilor, a declarat: ”Companiile şi entităţile chineze din alte ţări terţe, care sunt implicate în sprijinirea Rusiei pentru eludarea sancţiunilor” vor apărea în următoarea rundă a măsurilor impuse Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Un alt oficial a spus că cei 27 de ambasadori ai UE vor discuta propunerea la o întâlnire de miercuri, adăugând că ”lucrările sunt în desfăşurare”.

Comentariile vin după ce un articol al Bloomberg a spus că propunerea de sancţiuni include trei companii cu sediul în China

Oficialii europeni au subliniat anterior relaţia strânsă dintre Moscova şi Beijing. Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ”Eşecul Rusiei este şi economic. Sancţiunile au decuplat economia sa de tehnologia modernă şi inovaţie. Rusia este acum dependentă de China.”

Datele Administraţiei Generale a Vămilor din China, publicate în ianuarie, au arătat că relaţia comercială a Chinei cu Rusia a atins un nou record de 240 de miliarde de dolari în 2023, potrivit Reuters.

Cifrele au arătat creşteri ale achiziţiilor Rusiei de maşini şi smartphone-uri chinezeşti.

CNBC a relatat în ianuarie că Rusia încă obţine tehnologie occidentală, în ciuda sancţiunilor în curs.

China, Hong Kong, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au fost din ce în ce mai importante în direcţionarea componentelor critice către Rusia din ţările occidentale, potrivit cercetării.

UE îi dă Rusiei o lovitură supremă! Moscova reacționează dur: „E un jaf!”

UE a adoptat o lege pentru a retrage profiturile extraordinare obținute din activele înghețate ale Băncii Centrale ruse, a spus luni, într-un prim pas concret către obiectivul blocului de a utiliza banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, relatează Reuters. Ministerul rus de Externe a catalogat măsurile de sancțiuni impuse împotriva activelor şi bunurilor rusești ca fiind un "jaf".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.