Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Voiculescu făcea GLOBULEȚE de Crăciun în celulă în timp ce scria cărți. De ce NU a fost eliberat

dan voiculescu

Cei din Comisia Penitenciarului Rahova au explicat succint de ce nu l-au eliberat pe Dan Voiculescu: a scris prea multe cărţi în scurt timp şi a executat efectiv prea puţine zile de puşcărie. În paralel cu opera academică, mogulul a lucrat pe brânci la curăţenia penitenciarului, făcând şi ornamente de Crăciun.

„Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”, au stabilit în unanimitate, pe 25 noiembrie, cei 6 membri ai Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova. Comisia a decis amânarea liberarării condiţionate a mogulului cu 10 luni, până la data de 24 septembrie 2017. Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atenţia că Voiculescu (70 de ani) a executat efectiv o perioadă foarte mică, de doar 841 de zile, din condamnarea totală de 3.653 de zile.

Concret, mogulul nu a executat nici măcar un sfert din pedeapsa de 10 ani. Deoarece are peste 60 de ani, Voiculescu se poate libera condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, adică 1.217 zile. Pe hârtie, el şi-a făcut fracţia necesară, după ce a adunat, la cele 841 de zile executate efectiv, mai multe zile câştigate prin diverse activităţi. Este vorba de 330 de zile câştigate ca urmare a publicării a 11 lucrări ştiinţifice şi 49 de zile câştigate deoarece a muncit la curăţenie în interiorul penitenciarului Rahova.

Citește și: Ce s-a întâmplat în culisele Antena 3 cu Dacian Cioloş: Dana Grecu a făcut public totul

„Faptul că o parte însemnată din fracţia minimă legală este reprezentată nu din zile efectiv executate, ci de zilele câştigate ca urmare a publicării unor lucrări ştiinţifice şi a muncii prestate (379 zile din fracţia de 1.217 de zile)”, este unul dintre motivele pentru care Comisia a amânat liberarea condiţionată, potrivit unor surse judiciare.

Un alt motiv pentru care Comisia a respins liberarea condiţionată a fost „perioada mare rămasă de executat, pedeapsa expiră la data de 7 august 2024”. De asemenea, a contat că fondatorul trustului Intact se află la prima analiză a Comisie şi că prin sentinţa de condamnare dată de Curtea de Apel Bucureşti are stabilit un regim închis de executare al pedepsei. Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate sunt, în ordinea descrescătoare a gradului de severitate: maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis.

Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro în acest caz nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară. Surse judiciare au explicat că fondatorul trustului Intact a fost selecţionat, pe 3 decembrie 2014, să muncească la punctul de lucru „Curăţenie interioară”. De altfel, el lucrează acolo şi în prezent. Potrivit surselor citate, Voiculescu a scris cele 11 cărţi, lucrări ştiinţifice pe teme economice, în timp ce făcea curăţenie.

Voiculescu a atins apogeul activităţii în decembrie 2015, atunci când a publicat trei cărţi – care i-au adus un beneficiu de 90 de zile, dar a câştigat şi alte 1,92 de zile prin muncă. O altă lună productivă a fost decembrie 2014, când Voiculescu a publicat două cărţi - beneficiu de 60 de zile, dar tot atunci a mai câştigat prin muncă alte 1,05 zile. Similar, şi în lunile în care a publicat câte o carte - un beneficiu de 30 de zile, a mai câştigat zile şi prin muncă: februarie 2015 - 2,10 zile, martie 2015 - 2,30 zile, iunie 2015 - 2,07 zile, iulie 2015 - 2,44 zile, august 2015 - 2,12 zile şi septembrie - 2,06 zile.

Raportele penitenciarului consemnează că, în perioada 8 august 2014 - 25 noiembrie 2016, Dan Voiculescu a fost un deţinut-model. El nu a fost sancţionat disciplinar, nu a avut certuri cu colegii din celulă şi „a manifestat o atitudine decentă şi respectuoasă faţă de personalul unităţii”. A fost recompensat de 10 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită, anunță Adevărul.

Fondatorul trustului Intact a participat „activ şi constant” la activităţile educaţionale derulate de penitenciarul Rahova: redactarea de reviste, dezbateri, recenzii de carte, conferinţe, expoziţii, emisiuni locale radio-tv, concursuri tematice, manifestăria artistice, activităţi sportive sau religioase. Comisia a arătat că Voiculescu „a participat cu deosebit interes şi implicare”, ca deţinut de sprijin - lector, la concursul proiectelor de afaceri „Bucuria de a fi propriul stăpân”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.