Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vosganian avertizează că România este 'într-o cămaşă de forţă': soluțiile avansate pentru guvernul Ludovic Orban și BNR

rnews.ro
vosganian

Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat joi, la Iași, că economia României nu se poate dezvolta pentru că țara nu are suficienți bani în bănci, iar băncile preferă să susțină investitorii din țările-mamă, astfel ca trebuie urgent ca actualii guvernanți și BNR să găsească o soluție pentru creșterea intermedierii financiare și realizarea unui conens politic pentru majorarea deficitului bugetar astfel încât să fie alocați bani în zonele care au cea mai mare nevoie de investiții.

"În ultimii ani a existat o presiune suplimentară care a venit din plafoanele pentru cheltuielile de personal. Aceste plafoane au urcat şi, din păcate, şi cu cheltuielile efective, de la 7,7% în 2016, la 9,7% pentru anul 2020. Aşadar, e vorba de o creştere suplimentară raportat la PIB-ul din 2020 de aproape 5 miliarde de euro pentru cheltuielile de personal. La asta se adaugă o creştere suplimentară faţă de 2016 la cheltuielile privind asigurările sociale, care şi ele au urcat cu circa 4 miliarde de euro. Iată, e o sumă foarte mare care reduce spaţiul fiscal pentru investiţii. În acelaşi timp însă, fiecare an pierdut nu mai poate fi recuperat în privinţa investiţiilor", a spus deputatul Varujan Vosganian.

Fostul ministru a menţionat că sunt investiţii foarte necesare şi care nu mai pot să fie tergiversate sau amânate, iar de aceea ar trebui majorat deficitul bugetar pentru a putea fi incluse în buget şi aceste cheltuieli pentru investiţii.

"De aceea noi propunem aşa: în timpul dezbaterii bugetului să lăsăm un anumit spaţiu fiscal suplimentar astfel încât dacă investiţiile astăzi nu mai încap, atunci să fim de acord printr-un consens politic să majorăm deficitul bugetar şi să le includem. Eu i-am făcut o propunere lui Ludovic Orban şi lui Cîţu, anume aceea de a studia modul în care am putea prin emisiuni de titluri de stat cu dedicaţie precisă pentru investiţii să mărim sumele pentru investiţii. Le-am arătat calculele că cheltuielile cu dobânzile sunt mult mai mici decât foloasele pe care România le-ar trage din asta. România are acum o datorie publică relativ mică în raport cu alte state. Există mulţi bani la populaţie, populaţia ezită să-i pună în bănci pentru că dobânzile sunt extrem de mici şi nu sunt atrăgătoare. Aceşti bani ar trebui introduşi în circuitul public. Îmi pare rău, şi fac un apel public şi acum redactez şi o scrisoare către Guvern şi BNR, este nevoie urgent, dar urgent de un program pe care Parlamentul, Guvernul şi BNR să-l urmeze, de creştere a intermedierii financiare. Intermedierea financiară este acea sumă care se alocă pentru destinaţii de creditare din partea băncilor. Trebuie să ştiţi că în acest moment intermedierea financiară este doar 25%. Dacă faceţi comparaţie cu ţările din jur veţi vedea că acolo intermedierea financiară este comparabilă cu PIB-ul, dacă nu mai mare sau chiar dublă faţă de PIB", a spus Varujan Vosganian.

El a atras atenţia că economia nu se poate dezvolta "pentru că nu avem bani în bănci cu care să facem această finanţare".

"Noi suntem practic într-o cămaşă de forţă. Noi nu putem dezvolta economia pentru că nu avem bani în bănci cu care să facem această finanţare. Nemaivorbind de faptul că băncile, având de obicei o bancă mamă într-o altă ţară, urmăresc mai degrabă susţinerea investitorilor din ţările respective, iar capitalul românesc se află într-o concurenţă dificilă, într-o situaţie precară în a-şi dezvolta afacerile şi statul se găseşte într-o situaţie grea în finanţarea deficitelor. De aceea, programul despre care v-am vorbit necesită obligatoriu un corespondent în creşterea intermedierii financiare", a mai spus Vosganian, în conferinţa de presă.

Citește și: Mihai Tudose provoacă turbulențe în PSD! Pleșoianu a luat foc după declarația lui Ciolacu: 'Dragi colegi deputați și senatori din PSD, îmi pare rău să vă anunț' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.