Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru dezvăluie ciudățenii în finanțele țării

Radu Pop
RFI Romania
imparteala buget calcule

Fost ministru de Finanțe, co-președintele ALDE Varujan Vosganian, remarcă într-o scurtă analiză că așa cum arată cifrele oficiale de la Finanțe, bugetul conține suprize neplăcute și e nevoie de reducerea cheltuielilor.

„Privesc șirurile nesfârșite de greviști care mărșăluiesc pe Calea Victoriei, cerând, prin majorări salariale, dreptul la o viață decentă. Privesc, apoi, execuția bugetară pe primele patru luni. Două realități care nu încap una în alta. Căci situația bugetului, așa cum apare din informarea Ministerului Finanțelor Publice, îndeamnă, mai degrabă, la reduceri severe de cheltuieli, decât la majorări. Ceea ce, firește, nu e un argument pentru profesorii dintre care mulți nu și-au mai văzut salariile majorate încă de dinainte de molima de coronavirus.

Execuția bugetară este lamentabilă. În termeni nominali, dacă socotim inflația și creșterea economică, veniturile curente ar fi trebuit să crească cu cel puțin 16 %. Creșterea veniturilor a fost la jumătate. În termeni reali, veniturile au fost mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. La fel și în ce privește impozitul pe profitul companiilor, lucru ciudat, dacă avem în vedere profiturile uriașe, rezultate din evoluția prețurilor. Iar colectarea de TVA a fost un veritabil eșec.

Cheltuielile, însă, în termeni reali, au crescut. S-au majorat amenințător cheltuielile cu dobânzile, care riscă să ajungă, până la finele anului, la incredibila sumă de 40 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât acum cinci ani. Au crescut, inexplicabil, într-un an în care se proclamă austeritatea, bunurile și serviciile. Investițiile sunt insuficiente. Deși deficitul bugetar ar fi trebuit să scadă, el e mai mare cu 33%, ceea ce pune sub semnul unei mari îndoieli atingerea țintei de deficit pe întregul an.

Pericolul cel mare vine din faptul că deficitul nu este consecința creșterii substanțiale a investițiilor, ci a subvențiilor, dobânzilor, bunurilor și serviciilor. Dacă socotim că salariile, asistența socială, dobânzile și subvențiile, adică obligațiile de neînlăturat, ajung la 90% din veniturile curente, înțelegem că Guvernul nu are, practic, spațiu fiscal, și că orice revendicare onorată se duce direct în deficitul bugetar, deja depășit”, a postat Vosganian, marți, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.