Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

vot anticipat, în Belarus în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică

sondaj vot alegeri

Un vot anticipat a început marţi, în Belarus, în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, un scrutin în care preşedintele autoritarist în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko o înfruntă pe Svetlana Tihanovskaia, o opozantă necunoscută în urmă cu câteva luni, relatează AFP, potrivit news.ro.

Campania a fost marcată de adunări de o amploare istorică în favoarea candidatei Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, principala rivală a lui Lukaşenko, în vârstă de 65, de ani, care candidează la al şaselea mandat şi care susţine marţi un discurs anual adresat naţiunii.

Potrivit Comisiei Electorale, 5.767 de secţii de vor s-au deschis pentru alegătorii din această republică sovietică cu 9,4 milioane de locuitori, care nu se pot deplasa duminică la urne.

Opoziţia şi numeroşi observatori independenţi se tem însă că acest vot anticipat poate conduce la fraude.

Citește și: Situație DRAMATICĂ în plină criză! Număr tot mai mic de paturi pentru bolnavi și o lipsă acută de medici infecționiști

Din acest motiv, Svetlana Tihanovskaia şi-a îndemnat susţinătorii să voteze doar duminică, de preferinţă la sfârşitul zilei, pentru a evita manipulările.

Ea şi-a îndemnat susţinătorii să poarte o brăţară albă în timp ce votează, pentru a facilita numărarea voturilor.

Tihanovskaia, care l-a înlocuit drept candidată pe soţul său, arestat, Serghei Tihanoveski, un video-blogger împotriva puterii, şi-a mai îndemnat susţinătorii să se ducă să observe scrutinul.

În mod oficial din cauza epidemiei covid-19, autorităţile belaruse au limitat numărul observatorilor prezenţi în secţiile de votare.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu particopă la observarea scuritnului - o premieră într-un scrutin naţional în Belarus din 2001, din cauză că nu a primit o invitaţie oficială la timp.

Rezultatele ultimelor patru scrutine prezidenţiale belaruse nu au fost recunoscute ca echitabile de către observatorii OSCE.

În cazul unei victorii, Svetlana Tihanovska, o fostă profesoară de engleză, a promis să elibereze ”deţinuţii politici”, o reformă constituţională şi noi alegeri.

În urma unei mobilizări a opoziţiei, mai mulţi potenţiali rivali ai lui Lukaşenko au fost arestaţi.

Autorităţile au arestat la 29 iulie 33 de ruşi din cadrul grupului paramilitar Wagner, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-i acuză de faptul că au vrut să organizeze revolte împreună cu opoziţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.