Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vot uninominal în Moldova. Ultima armă împotriva lui Dodon

www.puterea.ro
Putin si Dodon

Introducerea votului uninominal în Moldova nu va duce la o democrație mai  avansată dar ar putea opri deriva Moldovei spre Rusia.

Vlad Plahotniuc a venit cu un proiect de lege prin care dorește introducerea votului uninominal în Republica Moldova. Motivele declarate sunt creșterea reprezentativității, apropierea cetățeanului de deputatul ales și votul direct.

Desigur, sunt principii general valabile, atunci când vorbim despre un astfel de sistem de vot.

Important este dacă societatea este pregătită să adopte un astfel de sistem. În România a fost un eșec. Cauzele eșecului votului uninominal sunt cam aceleași peste tot, mai ales când vorbim despre societăți care încă nu sunt așezate, nu au o cultură puternică a democrației. De multe ori, cetățenii aleg să opteze pentru candidații mai vizibili, cu o campanie mai agresivă, personaje mai colorate,chiar dacă nu neapărat în sensul bun. În astfel de campanii contează mai mult banii și logistica decât omul. Cei care au resurse mai multe pornesc cu un uriaș avantaj, pentru că se pot face cunoscuți. Uneori oamenii buni nici nu apucă să se facă cunoscuți, nu obțin votul popular,din cauza faptului că nu pot face față cheltuielilor, pe când oameni mai puțin potriviți reușesc să fie aleși. În România cel mai bun exemplu a fost Dan Voiculescu, patronul trustului Intact deținătorul Antenelor, care o abținut un scor spectaculos când a candidat într-un colegiu uninominal din sectorul 4.

În Moldova, am putea spune că situația nu va avea cum să fie mult diferită. Există însă și un mare argument pentru adoptarea votului uninominal. Reducerea puterii partidului lui Dodon, scăderea PSRM-ului la urne.

În acest moment, PSRM este cotat aproape de 45%.  Partidele pro-europene sunt în degringoladă și pe trend descendent. Socialiștii lui Dodon ar putea câștiga majoritatea parlamentară și ar putea face singuri guvernul. Acest lucru ar fi grav pentru parcursul european al Moldovei. Cu Dodon președinte și cu un parlament condus de PSRM visul moldovenilor de a continua parcursul european ar lua, probabil, sfârșit. Acum, există un echilibru. Dodon este contrabalansat de majoritatea parlamentară pro-europeană și nu poate să își facă toate hatârurile.

Adoptarea votului uninominal poate fi o pârghie eficientă pentru scăderea scorului PSRM. Candidații care vor proveni din coaliția de guvernare vor avea mai multe resurse logistice și financiare, vor avea avantajul faptului că

În timpul  rămas, vor putea face lucruri concrete și astfel pot pleca în lupta electorală cu un avantaj.

Trasarea colegiilor electorale se poate face în așa fel încât zonele cu electorat predominant psrm-ist să fie din start contrabalansate. Pot fi desenate în modul în care vrea majoritatea parlamentară actuală.

Votul uninominal din Moldova pare a fi o ultimă soluție de echilibrare a viitoarelor alegeri. Desigur, introducerea votului uninominal nu va conveni multor dintre concurenți. Cei fără resurse financiare și logistice vor avea cel mai mult de pierdut. Per ansamblu, poate fi o măsură care să dea speranțe celor care doresc ca forțele actuale pro-europene să nu piardă la scor viitoarele alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.