Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul electronic, o variantă în locul votului prin corespondență

vot corespondenta

Mult mai inteligent decât votul prin corespondenţă este votul electronic, declară europarlamentarul PPE, Cristian Preda. El precizează că Parlamentul European va vota săptămâna viitoare o recomandare de folosire a votului electronic pentru alegerile europene. Deputatul european mai crede că votul prin corespondenţă poate fi cumpărat şi că "dealer-ii de voturi din România" şi-ar putea "muta operaţiunile din Teleorman la Palermo".

Cristian Preda spune, într-un interviu la RFI, după ce Senatul a adoptat legea votului prin corespondenţă că e bine că s-a făcut primul pas, dar consideră că se impun dezbateri pe acest subiect.

El crede că votul prin corespondenţă ar trebui aplicat şi alegătorilor din România, nu doar celor din străinătate: "Nu văd de ce am trece la formula votului prin corespondenţă şi am lega-o exclusiv de cetăţenii români din străinătate. E pur şi simplu absurd să inventăm această procedură, care e una dintre procedurile folosite, trebuie spus, pentru a permite votul celor care sunt departe de casă, dar să o legăm doar de românii din străinătate. Cred că la fel de bine s-ar putea crea această facilitate pentru cei care locuiesc în ţară şi care de pildă, în timpul alegerilor nu sunt la domiciliu, ci sunt în afara localităţii şi în loc să se ducă să stea la coadă, pot să aleagă această variantă".

Cristian Preda consideră personal că "mult mai inteligent decât acest vot prin corespondenţă, folosind hârtii, folosind plicuri şi aşa mai departe este votul electronic. Noi discutăm în Parlamentul European despre această chestiune şi chiar săptămâna viitoare vom vota o recomandare pentru alegerile europene. Recomandăm cu multă căldură folosirea acestui tip de vot electronic. Personal, m-am angajat în această bătălie şi am cerut ca statele să fie obligate să-l introducă. Până la urmă, n-a vrut o majoritate dintre colegi şi probabil se va vota o formulă mai moderată şi anume o recomandare pentru ca în viitor să fie folosit votul electronic".

"Eu cred că votul electronic e şi mai la îndemână, pentru că astăzi, mai toată lumea care călătoreşte, care pleacă peste graniţe sau care circulă chiar în interiorul ţării e obişnuită să folosească mijloacele astea moderne de plată, de pildă, operaţiuni bancare pe care o mulţime de oameni ştiu să le facă acum foarte uşor. Votul electronic ar putea fi în acest sens mult mai protejat din perspectiva asta a exigenţei securităţii", explică eurodeputatul PPE.

 

Cristian Preda spune că există riscul ca votul prin corespondenţă să fie manipulat: "Vom intra, există acest risc, într-o procedură greoaie, în care ba hârtiile n-ajung, ba tu spui c-au ajuns şi ceilalţi spun că n-au ajuns. Se poate şi manipula uşor. Acum, sigur că noi ne dorim ca tot mai multă lume să poată vota, dar să nu fim naivi să credem că partidele nu vor manipula acest vot, că nu se va opri cumpărarea votului, ceea ce e un aspect foarte grav în cazul României. Votul electronic ar permite mai multă autonomie".

Întrebat cum ar putea fi manipulat votul prin corespondenţă, europarlamentarul a răspuns: "Prin cumpărare, cu bani, cum se întâmplă şi-n localităţile de pe tot cuprinsul ţării. Deci nu cred că i-ar împiedica ceva pe cei care sunt dealer-ii de voturi din România să meargă în Spania sau în Italia. Nu cred că şi-ar face foarte multe scrupule să mute operaţiunile din Teleorman la Palermo".

Există vreun model european? "Nu există model european, există mai multe formule care sunt folosite. Campionul votului electronic, pentru care pledez eu este un mic stat baltic, dar mare prin curajul politic, Estonia. Există state care nu acceptă deloc organizarea votului la distanţă, votului celor care nu sunt acasă. În genere, la nivel global, raportul e cam 50-50, de asta nu veţi găsi în standardele internaţionale o recomandare referitoare la votul din străinătate", mai precizează Cristian Preda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.