Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de persoane condamnate într-un dosar privind obţinerea de certificate false de handicap

judecator (1)

Peste 30 de persoane au fost condamnate de Tribunalul Prahova la închisoare cu suspendare într-un dosar privind obţinerea de certificate de handicap în baza unor documente false, inculpaţii fiind obligaţi să plătească despăgubiri civile în valoare de peste un milion de euro.

Potrivit datelor postate pe portalul instanţelor de judecată, 35 de persoane au fost condamnate la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru mai multe infracţiuni săvârşite în formă continuată, respectiv cumpărare de influenţă, înşelăciune, uz de fals şi complicitate la comiterea acestora. Persoanele în cauză au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ancheta vizând obţinerea de certificate de handicap în baza unor documente false. De asemenea, instanţa de fond a admis acţiunea civilă exercitată de partea Direcţia Generală de Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, în subordinea căreia funcţionează Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, şi a dispus ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile în valoare totală de peste un milion de lei.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost trimisă în judecată alături de alte 12 persoane, în luna septembrie a anului 2013, într-un dosar privind eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap de către Comisia de evaluare Prahova.

Dosarul s-a aflat iniţial la Tribunalul Prahova, însă a fost strămutat la Tribunalul Buzău în decembrie 2013 la cererea inculpatei, care a invocat mediatizarea excesivă a cazului. În acest dosar, Oniga este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată. Ulterior, Viorica Oniga a mai fost trimisă în judecată în mai 2014, alături de alte 11 persoane, ea fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, toate în formă continuată. Cele două cauze au fost ulterior reunite.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti au trimis în judecată, la sfârşitul lunii februarie, alte 19 persoane într-un dosar privind obţinerea de certificate false de handicap care au fost emise de Viorica Oniga, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.