Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgârie-norii din lemn sparg tiparele din construcții

zgaraie nori de lemn

Cel mai mare zgârie nor de lemn din lume a fost construit în Milwakee, SUA. Acesta măsoară puțin peste 86 de m și este construit din materiale lemnoase procesate. Ecologiștii speră că acest trend în construcții va lua amploare. Americanii din Nord Vest văd soluția construcțiilor din lemn ca salvatoare pentru industria lemnului, de la exploatare, la procesare.

În timp ce construcțiile deja binecunoscute, din beton și oțel, alimentează industrii poluatoare cu emisii mari de CO2 în atmosferă, materialele lemnoase procesate, care stau la baza noilor construcții de zgârie nori din SUA și din Europa, sunt sustenabile și au un impact redus asupra mediului.

Guvernul american investește zeci de milioane de dolari în programe și granturi de inovare pentru construcții și infrastructură. Cea mai mare parte din aceste investiții se îndreaptă către tehnologii care folosesc lemnul procesat pentru construcții complexe.

Tehnologia a fost inventată de austrieci în anii 90. SUA a permis folosirea lemnului procesat pentru construcții mari în 2015. În ultimii ani peste 1.500 de clădiri similare cu zgârie – norul Ascent din Milwakee au fost construite și proiectate în SUA. În Europa, trendul construcțiilor mari, din lemn procesat, este vizibil în nord, Suedia, Norvegia, Finlanda și în Marea Britanie. De asemenea Canada dezvoltă acest sector al construcțiilor și investește în tehnologii similare.

România recoltează numai 60% din resursa de lemn regenerată anual, pe teritoriul național, arată reprezentanți ai industriei lemnului. În timp ce statele vecine, Ungaria și Bulgaria relaxează accesul industriei la materialul lemnos din păduri, fie pentru construcții, fie pentru industria mobilei, dar mai ales pentru industria energetică, industria lemnului românesc rămâne deconectată de la trendurile internaționale, ceea ce o plasează într-un dezavantaj competitiv. Astăzi România importă bușteni din Germania, Austria, Norvegia, Cehia și Suedia, cu costuri care se văd ulterior în lanțurile de producție, atât în sectorul de construcții cât și în cel al mobilei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.