Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zimbabwe: Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte 40 sunt date dispărute, după trecerea ciclonului Idai

debbie ciclon

Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte 40 sunt date dispărute, sâmbătă, în estul Zimbabwe, după trecerea ciclonului Idai care a afectat, de asemenea, statul vecin Mozambic, a anunţat Ministerul Informaţiilor, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Numărul deceselor confirmate este 24, în special (în districtul) Chimanimani Est'', a raportat pe Twitter Ministerul Informaţiilor din Zimbabwe. 

''Numărul persoanelor date dispărute este acum de 40", se arată în mesajul în care se precizează că "armata naţională din Zimbabwe desfăşoară operaţiuni de salvare, însă podurile care au fost distruse zădărnicesc eforturile". 

Mii de persoane au fost afectate de trecerea ciclonului Idai, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, iar principalele poduri au fost inundate în regiunea Manicaland, situată la graniţa cu Mozambic, a indicat la rândul său un oficial din Zimbabwe. 

''Cel puţin 25 de locuinţe au fost afectate de o alunecare de teren produsă în localitatea Ngangu din regiunea Chimanimani. Erau oameni în interiorul acestora, sunt persoane date dispărute", a declarat pentru AFP Joshua Sacco, deputat în districtul Chimanimani (est).

Citește și: BMW şi Daimler discută despre dezvoltarea unor platforme de vehicule destinate automobilelor electrice

Trecerea ciclonului Idai prin Mozambic a provocat decesul a cel puţin 19 persoane şi a izolat de restul ţării oraşul costier Beira, rămas fără energie electrică, legături telefonice şi aeroport funcţional. Autorităţile din Maputo au emis cod roşu pentru această regiune în anticiparea sosirii ciclonului Idai şi au ordonat evacuarea populaţiilor cu cel mai ridicat grad de risc. 

De la începutul lunii, sistemul depresionar asociat ciclonului Idai, prezentat de meteorologi drept cel mai puternic din ultimii zece ani, a inundat centrul şi nordul Mozambic sub efectul ploilor diluviene. Înainte de sosirea ciclonului Idai, bilanţul acestor inundaţii a ajuns la 66 de morţi şi aproape 150.000 de sinistraţi, potrivit autorităţilor locale. 

Ploile recente au afectat, de asemenea, sudul Malawi, unde bilanţul autorităţilor indică 56 de decese, aproape 1 milion de sinistraţi şi peste 80.000 de persoane strămutate. 

Ca şi în restul Africii de Sud, Mozambic şi Malawi, două dintre cele mai sărace ţări din lume, s-au confruntat timp de multe sezoane cu lungi perioade de secetă, care au alternat cu episoade de precipitaţii devastatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.