DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită în incinta Paraclisului Catedralei Naţionale

ziarullumina.ro
Ziua Imnului Național

În incinta Paraclisului Catedralei Naţionale a avut loc joi, 29 iulie, un recital de nai susţinut de artistul Nicolae Voiculeţ, ambasador al culturii şi turismului românesc. Recitalul a fost dedicat Zilei Imnului Naţional al României şi a constat în interpretarea Imnului de stat şi a altor piese cu specific naţional.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti, prin intermediul Centrului cultural şi de tineret „Ştefan Iordache”. Delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment au fost părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale, şi părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal. La eveniment a participat şi primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu.

Citește și: Patriarhul Daniel, despre Imnul naţional, Drapelul României, Stema ţării şi Ziua naţională: 'Simboluri ale demnității poporului român, obținute cu multe jertfe'

În cuvântul rostit la final, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru a vorbit despre istoria şi semnificaţia imnului „Deșteaptă-te, române!”: „Această zi este de o importanţă deo­se­bită pentru toţi românii, fiind o zi care sintetizează demnitatea istorică şi naţională a acestui popor. Sărbătorim astăzi Imnul de stat al României, care a fost compus în anul 1848 de poetul naţional Andrei Mureşanu. Melodia aparţine marelui poet şi muzician Anton Pann. Este un imn care, prin textul lui, este de o a­dân­că profunzime, descriind întreaga istorie zbuciumată a poporului român şi îndemnându-l la o conştiinţă trează, demnitate şi solidaritate. Acelaşi mesaj este transmis şi de linia melodică a imnului. Ne-am bucurat să fim, în acest an, gazda acestui frumos eveniment. Alegerea locului pentru omagierea Imnului Naţional nu a fost întâmplătoare, Catedrala Naţională fiind pe locul unei confruntări armate pentru libertatea noastră între pompierii militari români şi un corp de armată otoman, în 1848”, relatează ziarullumina.ro.

La rândul său, părintele consilier patriarhal Ioan Dragomir a subliniat importanţa actelor prin intermediul cărora identitatea românească a fost păstrată şi preţuită de-a lungul veacurilor: „Am avut bucuria să găzduim evenimentul pe care Primăria Sectorului 5 a avut bunăvoinţa de a-l organiza în ambianţa Catedralei Naţionale. Mulţumim artistului Nicolae Voiculeţ pentru recitalul deosebit pe care l-a susţinut. Aşa cum deseori ne învaţă Părintele Patriarh Daniel, omagierea simbolurilor naţionale reprezintă o datorie a românilor de pretutindeni, mai ales prin prisma faptului că acest an, 2021, este dedicat pastoraţiei tuturor compatrioţilor noştri din afara graniţelor României. Simbolurile naţionale, precum imnul, drapelul sau stema, dar şi limba, cultura şi credinţa noastră ortodoxă strămoşească, sunt îndemnuri permanente de a ne aduce aminte şi a ne cultiva identitatea naţională. Aceasta a fost câştigată, de-a lungul timpului, prin jertfa înaintaşilor noştri, a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi în închisori. Organizarea acestui eveniment în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului este cu atât mai firească din moment ce, de la începuturile lui, acest lăcaş de rugăciune a fost închinat cinstirii memoriei eroilor neamului românesc”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.