Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Unirii cu România provoacă tensiuni în parlamentul de la Chişinău

Circulara ministrului educaţiei moldovean, Corina Fusu, privind marcarea a 99 de ani de la Marea Unire a încins joi spiritele în parlamentul de la Chişinău, grupul socialiştilor, sprijinit de comunişti, cerând audierea acesteia, relatează Deschide.md şi Ziarul Naţional, conform agerpres.

Corina Fusu a emis anterior o circulară referitoare la organizarea unor acţiuni dedicate Unirii Basarabiei cu România în săptămâna 27 - 31 martie în toate instituţiile de învăţământ.

Citește și: SUA. Doi colaboratori ai guvernatorului din New Jersey, CONDAMNAŢI la închisoare

"Ministerul Educaţiei s-a transformat într-un staff unionist. Este impusă o propagandă crasă. Vrem să fie audiată Corina Fusu în parlament, să ne explice de ce şi-a permis să promoveze în şcoli idei obscure unioniste', a cerut socialistul Vlad Bătrâncea, care s-a făcut remarcat în trecut pentru faptul de a fi rupt harta României Mari în legislativul de la Chişinău.

Imediat a intervenit liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care consideră că Fusu ar fi comis o "crimă împotriva generaţiilor viitoare'. "Nu toţi trebuie să fie unionişti în Moldova. Noi trebuie să avem o ţară dezvoltată, europeană, dar să nu ne ocupăm cu aşa prostii. Unde vom ajunge în acest caz?', a întrebat retoric Voronin.

În replică, liberalii au spus că este vorba despre un eveniment istoric, care trebuie marcat indiferent de simpatiile proruse ale unor forţe politice.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a amintit că pe vremea când Vladimir Voronin era preşedinte (2001-2009) "punea cravate de pionieri elevilor (...) Vedem că şi actualul preşedinte foloseşte funcţia pentru a promova programul PSRM (Partidul Socialist din Republica Moldova). Promovează moldovenismul sălbatic impus de Moscova. Dacă sunt feciori ai ruşilor, atunci să spună deschis', a conchis Ghimpu.

Citește și: PANICĂ în Rusia. 'Grupurile Morţii' şi Balena Albastră au băgat spaima în autorităţi

În cele din urmă, propunerea socialiştilor privind audierea Corinei Fusu nu a trecut, în favoarea acesteia votând doar socialiştii şi comuniştii.

Anterior, preşedintele Igor Dodon i-a cerut premierului Pavel Filip demiterea ministrului educaţiei, Corina Fusu. Potrivit acestuia, Fusu a încălcat Constituţia şi şi-a depăşit atribuţiile atunci când a semnat o circulară adresată organelor locale de specialitate în domeniul învăţământului privind marcarea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.