Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Unirii Prin­ci­patelor Române: Programe speciale la posturile televiziunii publice

facebook.com
Alexandru Ioan Cuza

Programe şi ediţii speciale, dedicate împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, vor fi difuzate duminică de posturile Televiziunii Române, informează News.ro.

O transmisiune directă de la Iaşi, „Uniţi în cuget şi-n simţiri. 162 de ani de la Unirea Principatelor”, va începe la ora 11.30, pe TVR 3 şi TVR Moldova. Gabriela Baiardi de la TVR Iaşi va dialoga cu prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, profesor de Istorie contemporană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche instituţie academică din România.

Televiziunea publică anunţă că Paula Seling va fi prezentă pe întreg parcursul zilei la TVR 3. Artista a înregistrat, în exclusivitate pentru TVR, la Ateneul Român, propria versiune a „Horei Unirii”.

Documentarul „Unioniştii” va fi difuzat de la ora 13.30 şi aminteşte de cele trei mari personalităţi politice şi culturale care au susţinut Unirea alături de Alexandru Ioan Cuza - Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Costache Negri.

De la 17.00, pe TVR 3 va fi difuzat evenimentul „Identitate naţională prin muzică şi artă”, realizat de Televiziunea Română cu sprijinul Ministerului Culturii. Amfitrioană este actriţa Alexandra Velniciuc, va ghida o călătorie muzicală prin Palatul Regal de la Bucureşti, sediul Muzeului Naţional de Artă al României, printre capodoperele pictate de unii dintre cei mai reprezentativi artişti români ai secolului al XIX-lea.

Citește și: Donald Trump, primele declarații după plecarea de la Casa Albă: 'Vom face ceva!'

De la ora 22.05, va fi redifuzat episodul din „Unirile Românilor” dedicat datei de 24 ianuarie 1859.

O ediţie specială a pregătit şi TVR 1, de la ora 17.00, în cadrul emisiunii „Omul si timpul”. Dezbaterea moderată de Rafael Udrişte îi are invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. Ei vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859. Această ediţie specială va fi urmată, de la 17.50, de un documentar-dezbatere despre Ecaterina Teodoroiu cu titlul: „Cine esti tu, Cătălina?”.

TVR 2 marchează Ziua Unirii Principatelor, de la 10.00, cu premiera documentarului „Cetăţi pe colinele Iaşiului”, semnat de Elena Dinu, iar de la 10.30, cu „Iaşii marilor iubiri“, documentarul despre Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De la ora 15.00, va fi redifuzată o ediţie dedicată acestei zile din cadrul emisiunii „Drag de România mea!”. De la ora 20.10, TVR 2 a programat, la „Duminica filmului românesc”, producţia „Rug şi flacără”, în regia lui Adrian Petringenaru, cu Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu şi Dorel Vişan în distribuţie.

Pe TVR Internaţional va putea fi urmărit, de la ora 15.50, spectacolul de teatru „Povestea Unirii”, urmat, de la ora 17.15, de ediţia specială TVR 1 „Omul si timpul” (preluată de TVR Moldova de la 17.30).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.