Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase, analiză la SÂNGE: 'Asistăm la reconfigurarea ordinii mondiale'

Adrian Năstase

Evoluțiile economice din țară în context internaţional, analizate la sânge de fostul premier Adrian Năstase. Potrivit fostului politician, ordinea mondială se reconfigurează şi noile baze vor fi, cel mai probabil, politici economice naționale mai intense și pe reguli mai stricte, orientate spre reducerea decalajelor sociale. Şi, concluzionează Adrian Năstase, lucrurile evocate par că se întâmplă și în România.

"Efectele crizei financiare din 2008, începută în SUA, dar care s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, a marchat sfârșitul unei ere politice, cu efecte economice majore, și începerea alteia, noi.(...)In final, costurile crizei au fost suportate de către cetățeni prin intermediul bugetelor publice, în condițiile în care statele au intervenit prin bugete pentru salvarea sistemelor bancare. În acest mod, s-a declanșat o altă criză, subsidiară, a datoriilor publice, care a cuprins multe dintre state, inclusiv din rândul celor dezvoltate. Suportarea de către cetățeni a costurilor crizei a creat mari nemulțumiri și tensiuni sociale în țările în care criza a avut manifestări și consecințe mai puternice: SUA, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Anglia, Franța etc.", scrie fostul politician pe blogul său.

Citeşte şi: Chiria Castelului Peleş, majorată de 10 ori. Reacţia OFICIALĂ a Casei Regale

"Erodarea puterii de cumpărare a cetățenilor printr-o distribuție distorsionată a valorii nou create, respectiv în defavoarea muncii și în favoarea capitalului, la care s-a adăugat trecerea poverii crizei pe umerii populației, au generat o adâncă polarizare socială și, implicit, serioase nemulțumiri ale populației privind eficiența funcționării democrației și a economiei de piață.", mai scrie Adrian Năstase.

"Asistăm deci la reconfigurarea ordinii mondiale, care va fi bazată, probabil, pe mai mult protecționism, concretizat în politici economice naționale mai intense și  pe reguli mai stricte, orientate spre reducerea decalajelor sociale.Pare ca aceste lucruri incep sa se intample si la noi. Era si timpul…", concluzionează fostul premier.

Citeşte şi: Semnal de ALARMĂ: Scumpiri ÎN LANŢ după creşterea accizei la carburant .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.