Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă MAE: Risc de exercitare a votului multiplu în străinătate

mae

Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza faptul ca exista un 'risc serios' de exercitare a votului multiplu în strainatate întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit careia cetatenii din strainatate pot vota la toate sectiile de votare din lume si pe baza cartii de identitate, este posibil sa nu fie suficiente timbre autocolante care sa fie aplicate pe acest document de identitate.

MAE aminteste ca pe 29 octombrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis ca cetatenii români cu domiciliul în România care în ziua votarii se afla în strainatate vor putea vota, pe lânga documentele anuntate anterior, si pe baza cartii de identitate, cartii de identitate electronice, cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.
În consecinta, precizeaza MAE într-un comunicat de presa remis joi AGERPRES, pe baza cartii de identitate se va putea vota în oricare dintre sectiile de votare organizate în strainatate, în conditiile în care o decizie anterioara a BEC stabilea ca pe baza acestui document se poate vota în strainatate numai în sectiile de votare organizate în statele UE si alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.
Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca decizia BEC din 29 octombrie genereaza 'o serie de consecinte cu potential impact negativ asupra securitatii votului'.
Sursa citata precizeaza ca dupa decizia BEC din 15 septembrie care stipula ca se poate folosi la vot cartea de identitate doar în statele UE si cele care permit accesul pe baza acestui document, MAE a trimis la toate sectiile de votare respective tot stocul disponibil de timbre autocolante cu însemnul 'Votat' care se aplica pe cartea de identitate dupa exercitarea votului.
'Mentionam ca, în prezent, MAE nu dispune de alte timbre autocolante care sa fie distribuite. (...) Referitor la aceste aspecte, MAE a sesizat, înca din seara zilei de 29 octombrie, Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) printr-o întâmpinare oficiala. Tot în seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numarului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenta catre sectiile de votare din strainatate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante', arata comunicatul amintit.
Institutia avertizeaza ca, în aceste conditii, exista riscul 'foarte ridicat' ca timbrele sa nu poata ajunge în timp util la sectiile de votare din strainatate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie sa aplice aceste timbre în cazul votului pe baza de carte de identitate.
'Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public existenta unui risc serios de exercitare a votului multiplu în strainatate, ceea ce poate duce la vicierea grava a corectitudinii întregului proces electoral. MAE solicita instructiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele sectii de votare din strainatate la care, pe fondul deciziei BEC mentionate, emisa cu numai trei zile înainte de ziua votarii, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare', adauga sursa mentionata.
MAE sustine ca a luat toate masurile care tin de competentele sale pentru desfasurarea în conditii de corectitudine si securitate a votului în strainatate si ca va actiona în continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral în strainatate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.