Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită face o nouă listă neagră cu persoane şi organizaţii din Libia, Yemen şi Qatar

golful persic

Arabia Saudită şi aliaţii săi arabi au anunţat marţi că au înscris pe lista neagră nouă organizaţii şi persoane fizice având legături cu Yemenul, Qatarul şi Libia, calificându-i drept "terorişti" din cauza unor presupuse legături cu extremismul islamist, relatează France Presse, conform agerpres.

Într-un comunicat comun publicat de agenţia de presă oficială saudită SPA, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein şi Egipt declară "teroriste" nouă organizaţii de caritate şi mass-media, precum şi nouă persoane "având legături directe sau indirecte cu autorităţile din Qatar".

Citeşte şi: S-a ajuns la o înţelegere. Berlinul anunţă 'măsuri imediate' pentru încetarea ostilităţilor din Ucraina

"Aşteptăm ca autorităţile din Qatar să treacă la pasul următor: judecarea acestor grupuri şi persoane teroriste", afirmă cele patru ţări arabe în comunicatul lor.

Cele patru state arabe şi-au suspendat în iunie relaţiile cu micul emirat Qatar, acuzându-l de finanţarea extremismului islamist, o acuzaţie respinsă de autorităţile de la Doha în mod repetat.

Mai mult, cele patru state şi-au rechemat ambasadorii aflaţi la post în Qatar, interzicându-i totodată acestuia utilizarea spaţiului lor aerian. Totodată, ele au cerut ca toţi qatarezii care se află pe teritoriul lor să plece acasă.

Acestea au mai prezentat Qatarului o serie de cerinţe, între care închiderea canalului de televiziune Al Jazira, interzis în Arabia Saudită şi EAU.

Trei organizaţii cu sediul în Yemen şi alte şase cu baza în Libia sunt acuzate în comunicatul dat publicităţii marţi de legături cu reţeaua Al Qaida şi cu ramura sa în Siria.

Potrivit comunicatului, trei qatarezi, trei yemeniţi, doi libieni şi un kuweitian sunt implicaţi în "campanii de strângere de fonduri pentru susţinerea Jabhat al-Nusra şi a altor miliţii teroriste în Siria".

Citeşte şi: Boris Johnson la momentul adevărului: Brexitul nu înseamnă RETRAGEREA Marii Britanii din lume

Frontul Al-Nusra (Jabhat al-Nusra), ramura siriană a Al Qaida, a anunţat în iulie 2016 că se distanţează de această reţea jihadistă. Gruparea şi-a schimbat denumirea în Fateh al-Sham, devenind componenta principală a unei noi coaliţii numită Tahrir Al-Sham.

Kuweitul nu s-a alăturat celor patru state care boicotează Qatarul, încercând să medieze rezolvarea crizei diplomatice, cea mai gravă din Golf după crearea în 1981 a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG).

Arabia Saudită şi EAU sunt de asemenea la conducerea unei coaliţii militare ce sprijină guvernul yemenit în războiul împotriva rebelilor şiiţi Houthi din Yemen, aliaţi unităţilor armate rămase fidele fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, înlăturat de la putere, şi acuzat de legături cu Iranul.

Peste 8.000 de civili au fost ucişi în conflictul din Yemen de la intervenţia coaliţiei în 2015, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.