Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, mesaj tranșant înainte de alegeri: Nimeni nu se va juca cu asta

zegrean

Constituția îi dă președintelui libertate deplină în alegerea premierului, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Dacă un partid câștigă alegerile și are „50% + 1” poate să facă singur guvernul. Președintele este obligat să numească de la acel partid. Dacă nu, este libertatea lui să propună o altă persoană. Sigur că nimeni nu se va juca cu asta, pentru că știți consecința care este. Pică de două ori propunerile, pleacă Parlamentul.”, a declarat Augustin Zegrean, joi, la Palatul Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că nu va desemna un premier urmărit sau condamnat penal.

`Decizia CNATDCU a băgat-o pe Kovesi în domeniul penal, la fals și uz de fals`

„Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea întrunește o majoritate în Parlament și e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”, a declarat Klaus Iohannis.

Anterior, au existat declarații ALDE și PSD care solicitau președintelui să nominalizeze premierul propus de PSD și ALDE în cazul în care vor câștiga alegerile, fără să se refere la articolul Constituției care spune că șeful statului este obligat să desemneze un prim-ministru propus doar de partidul care câștigă 50% plus unu din voturi. În celelalte cazuri, președintele poate desemna un premier care poate forma un guvern sprijinit de o majoritate în Parlament.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.