Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria îşi avertizează minoritatea turcă cu privire la călătoriile în Turcia

austria turcia austria

Ministerul Afacerilor Externe al Austriei a atenţionat cu privire la 'arestările' de austrieci la sosirea lor în Turcia, într-un avertisment în special la adresa cetăţenilor săi de origine turcă, înaintea referendumului organizat la 16 aprilie de Ankara, informează joi AFP. Amintind de tensiunile legate de acest scrutin, a cărui miză este să sporească puterile preşedintelui Erdogan, Viena subliniază că 'cetăţenii austrieci au făcut obiectul unor arestări şi interpelări imediat la sosirea lor (în Turcia), fără ca motive concrete să fie comunicate de autorităţile turce'.

Ministerul austriac aminteşte că în Turcia 'exprimările publice (inclusiv de pe reţelele sociale) împotriva statului turc şi a celor mai înalte instituţii ale sale sunt interzise, sancţionate şi pot duce la arestări'. La începutul lui martie, deputatul ecologist Peter Pilz (opoziţie), specializat în probleme de securitate, a cerut publicarea unui avertisment oficial la adresa călătorilor susceptibili de a fi consideraţi opozanţi ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit lui Pilz, 'cel puţin zece cazuri' de arestări de cetăţeni austrieci de origine turcă au fost consemnate în Turcia, în special pentru critici formulate faţă de Erdogan 'în Austria'. Contactat joi de AFP, Ministerul Afacerilor Externe austriac nu a făcut precizări în ceea ce priveşte numărul de incidente. Circa 360.000 de persoane de origine turcă şi kurdă locuiesc în prezent în Austria, dintre care 117.000 sunt cetăţeni turci. Acuzat de pasivitate în ceea ce priveşte suspiciunile de spionaj în avantajul Ankarei în cadrul acestei comunităţi, Ministerul de Interne a anunţat că va efectua o anchetă preliminară, conform Agerpres. În Germania vecină, Parchetul federal a fost sesizat marţi şi mai mulţi responsabili politici au denunţat asemenea presupuse acţiuni. O procedură similară a fost declanşată în Elveţia, la 24 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.