Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul denunţă derapajul cu conotaţie rasistă al partidului AfD

 Sigmar Gabriel

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a calificat luni ca ''inacceptabile'' şi care amintesc de cel de-Al Treilea Reich declaraţiile unui responsabil al dreptei naţionaliste Alternativa pentru Germania (AfD), care a sugerat ca o reprezentantă guvernamentală de origine turcă să fie trimisă definitiv în Anatolia, relatează AFP.

Acest derapaj al lui Alexander Gauland, unul din cei doi lideri ai mişcării antiimigraţie şi antiislam care candidează la alegerile legislative din 24 septembrie din Germania, ''aminteşte peste tot în lume de cele mai rele amintiri lăsate de ţara noastră'' în istorie, a declarat Gabriel, citat de purtătorul său de cuvânt, Rainer Breul. ''Este vorba de derapaje verbale grave care nu pot trece neobservate în plan internaţional şi sunt inacceptabile pentru noi ceilalţi democraţi'', a adăugat el. În cursul unei reuniuni de campanie la sfârşitul săptămânii trecute în Eichsfeld, în Thuringia (est), unde AfD înregistrează cele mai bune scoruri, Gauland a criticat unele declaraţii ale secretarului de stat german pentru integrare Aydan Ozoguz, care a respins recent ideea privind existenţa în Germania a unei ''culturi de referinţă'' care trebuie adoptată de către imigranţi.

''O germană de origine turcă este cea care a spus aceasta. N-aveţi decât s-o invitaţi la Eichsfeld şi să-i spuneţi că, în ce priveşte cultura germană, ea are ceva particular'', a declarat responsabilul dreptei naţionaliste în faţa unor simpatizanţi ai săi. ''Apoi ea nu va mai veni aici şi, slavă Domnului, vom putea apoi să ne debarasăm de ea în Anatolia'', a adăugat responsabilul AfD. Dreapta populistă AfD, dar şi, într-o mai mică măsură, dreapta moderată a partidului cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), au făcut din ''cultura de referinţă'' germană, ce trebuie respectată de către candidaţii la imigraţie, o temă de campanie, în contextul sosirii a sute de mii de solicitanţi de azil în Germania.

Dna Ozoguz (50 de ani), care este şi unul dintre vicepreşedinţii Partidului Social-Democrat german (SPD), care face parte din actuala coaliţie guvernamentală, provine din rândul unor muncitori imigranţi turci, conform Agerpres. Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a reamintit că secretarul de stat pentru integrare Aydan Ozoguz s-a născut la Hamburg şi cunoaşte perfect cultura germană. ''Prin urmare, aceste declaraţii (ale AfD) se descalifică ele însele'', a spus Seibert.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.