Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartoful fierbinte OUG 13, pe masa CCR: Judecătorii tranșează problema ordonanței, în două episoade

ccr

Curtea Constituţională a României va discuta miercuri cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului, au comunicat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joia trecută, că a sesizat CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale. 

El a arătat că sesizarea vizează conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

Sorin Grindeanu, întâlnire importantă cu reprezentanții SUA la Palatul Victoria


Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cererea transmisă CCR se arată că, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, ''Guvernul şi-a exercitat competenţa de a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituţional privind delegarea legislativă''. 

Totodată, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, miercurea trecută, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se constata existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

De asemenea, joi, Curtea Constituţională a României va discuta sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă referitoarea la modificarea Codurilor penale, au precizat oficiali ai CCR.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat, săptămâna trecută, că a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale. 

"Am criticat-o în ansamblu, de aceea am început cu elementele extrinseci, dacă vor fi reţinute de Curte, atrag după ele constatarea neconstituţionalităţii ordonanţei de urgenţă în ansamblu. (...) Efectul: dacă se constată acest lucru, evident că se va trece la o reglementare de către Parlament, pe bază de proiect de lege, iar ceea ce se stabileşte de CCR ca fiind neconstituţional, pentru că nu se vor limita numai la analiza elementului extrinsec, ci şi a chestiunilor intrinseci, toate acele chestiuni care vor fi analizate vor deveni obligatorii pentru Parlament în momentul în care va dezbate un proiect de lege cu un asemenea obiect", a spus Ciorbea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.