Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este șeicul executat în Arabia Saudită

seic-Nimr-al-Nimr

Executat sâmbătă de autorităţile din Arabia Saudită, după ce a fost acuzat şi condamnat pentru terorism şi incitare la revoltă, şeicul Nimr al-Nimr s-a remarcat în rândul minorităţii şiite din regat drept un critic de durată şi foarte ferm al familiei saudite sunite, potrivit Agerpres.

Vezi si: Orientul Mijlociu a sărit în aer

Născut în provincia majoritar şiită Ash Sharqiyah (Provincia de Est - n.r.), cea mai extinsă din Arabia Saudită şi de unde provine majoritatea petrolului din această ţară, Al-Nimr s-a mutat în Iran (majoritar şiit - n.r.), în 1980, unde a rămas timp de aproape 10 ani, studiind islamul şiit. După întoarcerea în Arabia Saudită, a devenit popular printre coreligionari datorită discursurilor sale înflăcărate în care acuza guvernul sunit de discriminare împotriva minorităţii şiite din ţară. Al-Nimr a cerut drepturi sporite pentru minoritatea şiită, care reprezintă circa 15% din populaţia saudită, majoritar sunită.

Şeicul Al-Nimr a susţinut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă. A fost arestat de câteva ori pentru activismul său antiguvernamental. Ultima sa arestare, în 2012, s-a soldat cu proteste violente în oraşul său natal, Qatif. 'Sunt convins că detenţia sau moartea mea vor fi motiv de acţiune', ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.

În 2014, un tribunal saudit l-a condamnat la moarte pe Al-Nimr, acesta fiind acuzat de nesupunere faţă de conducătorul ţării şi de incitare la conflict religios. În octombrie, un alt tribunal a confirmat sentinţa împotriva bărbatului de 55 de ani. Cu acel prilej, liderii şiiţi din Iran, Irak şi Liban au avertizat autorităţile saudite să nu-l execute pe Al-Nimr. Totodată, organizaţiile care militează pentru drepturile omului au făcut apel la eliberarea lui, apreciind că procesul său a fost 'profund invalid'.

Vezi si: A murit unul dintre cei mai cunoscuti actori ai Romaniei

Vezi si: Razboiul rece a reinceput OFICIAL. Gestul facut de Vladimir Putin in ultima zi din 2015

Vezi si: Scenariu exploziv pentru 2016. Băsescu, tot în fruntea 'sistemului'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.