Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va fi candidatul PNL la București. Și alte posibile surprize

calin_popescu_tariceanu_klaus_iohannis_58740300_82545800[1]

Iohannis pare să fi tranșat candidatura liberalilor pentru Primăria Municipiului București.

N-a fost nevoie de mai mult decât să se afișeze cu Cristian Bușoi la un eveniment programat astăzi de Președintele României în Capitală. Semnalul s-a dus în partid, mai ales către cei care credeau că se mai pot face jocuri de ultim moment. Decizia va fi luata mâine și statutar bătută în cuie vineri, 11 decembrie, la anunțatul CNC al PNL.

Citește și Ce vrea Iohannis? Să piardă sau să câștige Bușoi?

Dar ce este cu Cristian Bușoi? Cine îl contestă? Care sunt avantajele și dezavantajele sale?

Bușoi n-a fost prea vizibil până de curând. Europarlamentar liberal, viitorul candidat desemnat la Primăria Capitalei a preferat să stea retras la Bruxelles, acolo de unde știrile cu greu ajung până în presa românească. Rezultatul e vizibil în sondajul INSCOP, comandat de liberali, acolo unde Bușoi are o cotă de notorietate scăzută (43%), dar nu dramatic de mică pentru a nu putea fi recuperată până la următorul scrutin local.

Favorablitatea lui Bușoi, adică acea rată teoretică de convertire a notorietății în simpatie, este decentă. Dacă ar fi fost între 40-50% ar fi fost probabil mai bine pentru potențialul candidat. Ea este în apropierea minimului considerat acceptabil de consultanții politici - 36% în loc de 40%. Cu alte cuvinte, aproape 4 din 1o oameni, care intră în contact cu Bușoi, își formează o părerea bună despre acesta.

Nu cred totuși că va fi chiar DEFINITIV bătută-n cuie candidatura lui Bușoi. Va fi o decizie preliminară luată de partid, dar, așa cum anunța și președinta PNL, Alina Gorghiu, va mai fi un sondaj de opinie în februarie care va face o reevaluare și, posibil, o ajustare a candidaturilor. Dacă Bușoi nu va reuși până atunci să mențină măcar nivelul de 36% al favorabilității și să crească în jurul pragului de 60%-70% notorietate, nu trebuie exclus scenariul unei înlocuiri.

Dar cu cine l-ar putea înlocui? În sondajul recent INSCOP, Bușoi a fost comparat cu alte trei potențiale candidaturi: Ludovic Orban, Petre Roman și Costică Canacheu. Ultimele două nume sunt chiar neimportante. Înscrierea lor în cursă nu s-a făcut cu vreo motivație de a și candida, ci probabil a fost o încercare a celor doi de a se mai vorbi în presă și despre ei. Orban și-ar fi dorit, dar, din păcate pentru el, sondajul arată că este destul de notoriu și cu o favorabilitate mult inferioară lui Bușoi (25%), deci șanse mici de a câștiga.

S-a discutat pe la colțuri de o susținere a PNL pentru candidatura lui Nicușor Dan, revelația sondajelor și, posibil, chiar revelația campaniei electorale pentru Capitală. Ideea de a candida din partea PNL este o glumă. Pe de o parte, Nicușor Dan s-a afirmat cu mulți ani înainte ca o figură anti-sistem. Probabil, o bună parte a credibilității sale de aici și vine, pentru că mare charismă nu are. Dacă Nicușor Dan ar intra acum de partea unui partid tradițional, simpatiile pentru el s-ar diminua previzibil. Nici pentru liberali n-ar fi așa simplu să susțină un candidat din afara partidului pentru cea mai importantă funcție aleasă la scrutinul local. Un partid mare s-ar face râs dacă ar apela la resurse din afară. Sigur, se cere deschiderea partidelor, se cer fețe noi, dar partidele mari au o inerție a culturii organizaționale care nu le permite mișcări atât de curajoase.

Așadar, dacă Bușoi trece cu bine de ”filtrul” sondajelor din februarie, rămâne să și câștige cursa. Ceea ce nu e deloc un obiectiv simplu. Pentru că depinde de mulți alți factori contextuali. Bușoi poate câștiga simpatie, dar poate rămâne cu ea. Din simpatie în mobilizare la vot e un pas greu. În primul rând, trebuie să ai mașinăria partidului alături de tine, dar nici asta nu-ți garantează o victorie (alegerile din 2000 și 2008 la Capitală au probat deja asta). Va conta mult și candidatul pe care îl va arunca PSD în cursă și pare că partidul lui Dragnea nu se grăbește cu desemnarea. Ar avea de unde alege. Tot sondajul liberalilor arată că Andronescu și Negoiță sunt bine plasați pentru o victorie. Mai depinde, desigur, de jocul celorlalte candidaturi. Cu cine va intra MP sau M10? Va candida Tăriceanu?

Deocamdată se știe că Nicușor Dan are capacitatea de a atrage un electorat, care, până de curând, din lipsa alternativelor, ar fi votat forțat un candidat al dreptei, oricare ar fi ea. Asta îi va pune probleme lui Bușoi. De asemenea, MP poate intra cu Diaconescu sau Siegfried Mureșan, susținuți de experimentatul Traian Băsescu, încă destul de popular în București. Și ei vor ”mușca” tot din electoratul potențial al liberalilor.

Supriza surprizelor vine însă de la Tăriceanu. Actualul sondaj INSCOP arată că favorabilitatea lui Tăriceanu este de 62% în rândul electoratului PSD și doar 36% în rândul electoratului liberal. Așadar, are șanse duble, dacă va candida din partea ALDE, să rupă voturi de la PSD, nu de la PNL. Pentru liberali Tăriceanu a fost deja ”ștampilat” ca trădător. Tăriceanu însuși este un produs secundar al defunctului USL și al mișcărilor strategice ale PSD, după ruperea alianței cu Antonescu. La început Tăriceanu încă mai putea trage voturi de la vechii lui simpatizanți. Cu cât s-a lipit mai mult de Ponta, cu atât a devenit mai indezirabil pentru ”urmașii lui Brătianu”. Tăriceanu a devenit un fel Golem al PSD, creat de ei, crescut de ei, acum în pericol să fie distruși chiar de propria creație. Chiar și la nivelul discursului, Tăriceanu a preluat vechea retorică a social-democraților împotriva justiției, în vreme ce oamenii lui Dragnea l-au abandonat, lăsând în urmă un electorat orfan, în căutare de tătic. Tăriceanu știe asta și insistă să se arate ca fiind acel tătuc.

Deci, se anunță o campanie plină de surprize și mai ales o campanie în care ceea ce pare a fi fost cândva valabil, acum e ”pe dos”. Întrucât se află umăr la umăr cu PSD, liberalii au o șansă bună să câștige Bucureștiul. Istoria alegerilor din București ne arată însă că electoratul din Capitală preferă candidații anti-sistem, ceea ce pune o problemă serioasă partidelor mari și dă speranțe lui Nicușor Dan și alor săi simpatizanți din USB. Chiar și numele USB poate induce o ușoară confuzie în rândul nostalgicilor USL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.