Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș, în Moldova - Cele mai importante declarații

Prim-ministrul Dacian Cioloș a efectuat în perioada 24-25 august o vizită oficială în Republica Moldova, având mai multe întrevederi cu oficialitățile de peste Prut.

Cele mai importante declarații, Dacian Cioloș:

  • România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și cred că există ingredientele necesare pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și pentru a încuraja și investitorii români.
  • Mari companii, precum Transgaz și Transelectrica sunt gata să investească în țara vecină, în măsura în care există o abordare constructivă și din partea Republicii Moldova.
  • România este pregătită să studieze posibilitatea realizării unui fond de garantare a investițiilor la Chișinău.
  • A doua tranșă din asistența financiară rambursabilă pentru Republica  Moldova poate să aibă loc după ce va exista o decizie a board-ului Fondului Monetar Internațional.
  • România dorește să continue să fie principalul avocat al orientării europene a Republicii Moldova. (...) Cu siguranță și rezultatul alegerilor prezidențiale, care vor avea loc în acest an, va fi menit să dea un semnal legat de direcția în care Republica Moldova dorește să o ia.

Citește și: Dacian Cioloș face declarații considerate periculoase despre conflictul transnistrean

Cele mai importante declarații, Pavel Filip

  • Sunt convins astăzi mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova, dovadă și parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană și proiectul nostru comun de a fi împreună în Europa, în Uniunea Europeană, a declarat  premierul Pavel Filip, potrivit Agerpres.
  • Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități, iar România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova.
  • Am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul și securitatea energetică.
  • Am mulțumit pe această cale pentru ajutorul financiar, fie că vorbim de cel rambursabil, fie că vorbim de asistența financiară de dezvoltare sau ajutorul nerambursabil pe care-l oferă România Republicii Moldova, fie că vorbim de ajutorul umanitar, fie că vorbim de susținerea parcursului european a Republicii Moldova și demersurile pe care le face Bucureștiul la Bruxelles în favoarea Republicii Moldova.
  • Comerțul dintre noi crește, vrem consolidarea acestei tendințe. Țin să fac o invitație directă către oamenii de afaceri din România să investească în Republica Moldova.

Pe lângă întrevederile cu oficialitățile guvernamentale, Dacian Cioloș a vizitat o grădiniță de copii din Republica Moldova, renovată cu asistența acordată de către români. De asemenea, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri cu reprezentanți ai societății civile și cu reprezentanți ai partidelor politice de opoziție parlamentare și neparlamentare din Moldova.

Premierul a fost însoțit în vizita oficială de vicepremierul Vasile Dîncu, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.