Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia condusă de Arabia Saudită spune că va redeschide porturile şi aeroporturile din Yemen

yemen

Coaliţia arabă condusă de Riad va începe să redeschidă porturile şi aeroporturile din Yemen pentru a permite transporturile umanitare şi comerciale, a anunţat luni misiunea Arabiei Saudite la ONU, relatează DPA. 'Primul pas în acest proces va fi făcut în următoarele 24 de ore şi implică redeschiderea tuturor porturilor în zonele controlate de guvernul Yemenului', menţionează comunicatul, făcând referire la guvernul susţinut de Riad şi având sediul la Aden, în sud-vestul Yemenului, conform Agerpres.

Porturile vizate sunt Aden, Mocha şi Mukalla, precizează aceeaşi sursă. Coaliţia condusă de Arabia Saudită a închis săptămâna trecută toate porturile şi aeroporturile yemenite mari, o măsură prezentată ca vizând stoparea livrărilor de arme către rebelii houthi sprijiniţi de Iran. Blocada a fost impusă ca reacţie la un tir cu rachetă balistică lansat asupra capitalei saudite Riad de către rebelii şiiţi.

Coaliţia arabă continuă să blocheze traficul pe aeroportul principal din Sanaa, capitala controlată de rebeli. Printre porturile controlate de aceştia se află în principal Hodeida, din vestul ţării. Potrivit comunicatului, coaliţia condusă de Arabia Saudită speră că, înainte de ridicarea asediului asupra porturilor controlate de rebelii houthi, o echipă ONU de experţi va reexamina procedurile pentru 'a preveni contrabanda cu arme, muniţii, componente de rachete şi bani, care sunt furnizate în mod regulat de către Iran'.

ONU şi mai multe organizaţii caritabile au avertizat că milioane de oameni ar putea muri în Yemen din cauza foametei dacă blocada, impusă inclusiv ajutoarelor umanitare, nu va fi ridicată. Imediat după anunţul Arabiei Saudite, un responsabil din guvernul houthi a reiterat ameninţările anterioare cu privire la atacuri împotriva Arabiei Saudite şi a aliaţilor acesteia. Saleh al-Sammad, şeful Consiliului Politic Suprem houthi, a promis că vor fi luate 'toate măsurile necesare pentru a ne apăra (...), inclusiv cu rachete care lovesc şi vor continua să atingă Riadul'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.