Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Johannes Hahn: UE preconizează o redefinire a relaţiilor cu Turcia

UE Turcia

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a estimat luni că 'o evaluare aprofundată a relaţiilor' dintre Uniunea Europeană şi Turcia, poate chiar 'o redefinire' a lor, este necesară după referendumul din 16 aprilie privind sporirea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Este urgent să avem o dezbatere de fond asupra relaţiilor UE-Turcia. Situaţia actuală nu este sustenabilă, nici pentru Turcia, nici pentru noi', a estimat Hahn în faţa jurnaliştilor la Bruxelles.

'Este timpul pentru o evaluare aprofundată a relaţiilor UE-Turcia şi poate pentru o redefinire', a explicat el. Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, care se reunesc vineri la Malta, au prevăzut să discute despre relaţiile cu Ankara în urma referendumului din 16 aprilie, câştigat cu un scor strâns, de 51,4%, de tabăra preşedintelui Erdogan. 'Sunt posibile toate opţiunile, inclusiv continuarea negocierilor pentru aderare, însă pentru aceasta Turcia trebuie să întrunească criteriile' impuse tuturor ţărilor candidate, a insistat Hahn, declarându-se personal favorabil unui asemenea scenariu.

Însă cele 28 de ţări ale UE ar putea găsi 'un nou format de cooperare', a adăugat el, evocând o ameliorare a Uniunii vamale, proiect relansat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2016, şi o adaptare a Acordului de asociere cu Turcia. Negocierile de aderare cu Turcia, deschise în 2005, se află într-un punct mort de ani de zile. Austria pledează din vara anului trecut pentru o îngheţare a negocierilor de aderare ale UE cu Turcia din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această ţară după puciul eşuat împotriva lui Erdogan şi a epurărilor care i-au urmat.

Fără a merge atât de departe, celelalte 27 de ţări ale UE au anunţat în decembrie 2016, la presiunile Vienei, că nu preconizează, 'în circumstanţele actuale', să deschisă noi capitole în aceste negocieri. Relaţiile dintre Turcia şi UE s-au tensionat puternic în martie şi aprilie, după ce mai multe mitinguri electorale pro-Erdogan au fost interzise în Germania şi în Olanda. Ca reacţie, liderii turci, cu Erdogan în frunte, şi-au înteţit invectivele la adresa capitalelor europene - mergând până a o acuza pe Angela Merkel, cancelarul federal german, de 'practici naziste' - şi au ameninţat cu denunţarea acordului privind migraţia încheiat în urmă cu un an cu UE, conform Agerpres. Turcia este al cincilea partener comercial al UE, iar Uniunea Europeană primul pentru Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.