Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă îl face praf pe Liiceanu: ridică o problemă sensibilă

cozmin gusa

Analistul politic Cozmin Gușă ridică o problemă extrem de delicată pentru România, plecând de la momentul oferit de Gabriel Liiceanu, în Parlamentul European. Gușă susține că intelectualii români nu au tendințe constructive și preferă să meargă în străinătate pentru a-și critica propia țară.

”Un intelectual are nevoie de privilegii ca să poată să creeze, să poată gândi niște proecte. Dacă ești luat cu viața de zi cu zi e foare complicat să creezi”, a afirmat Cozmin Gușă, subliniind că cei care s-au autointitulat ”intelectualii cetății” după 1989 nu se pot plânge că n-ar fi fost sprijiniți sau încurajați să creeze.

Întotdeauna, un intelectual, dacă nu i se asigură libertatea, se va bloca undeva și va intra într-o fază de sinecurism, consideră consultantul politic. ”Așa s-a întâmplat până în 1989, când, din pricina tentației, partidului comunist de a controla tot, inteletualii erau și mai ușor de șantajat și erau puși într-un șablon din care nu mai puteau să iasă - de la Nichita Stănescu, Marin Preda până la alții - precum Buzura sau Breban”, a precizat Gușă, la Realitatea TV.

După 1989, libertatea care le-a venit unora ”la vârsta potrivită” nu a fost asumată, astfel că mulți au devenit sinecuriști pe rând, slujind diferiți presedinți ai României, susține consultantul politic. ”Mai puțin la Iohannis, că n-a fost loc. Dar poate pe final de mandat, că întotdeauna la final îi e greu voinicului și are nevoie de fel de fel de proptele”, a completat acesta.

Rămâne, însă, în discuție, problema lipsei de dedicație a intelectualilor pentru proiecte, consideră consultantul politic.

”A fost foare important brandul și succesul de public, succesul financiar, că au ocupat poziții bine plătite cu avantajele de rigoare. Munca intelectuală rămâne și, în urma prezentării unui proiect, alți intelectuali se vor simți datori să facă ceva”, a explicat Cozmin Gușă.

În caz contrar, spune el, ne vom trezi cu minciuni și văicăreli în fața unora cărora nu le pasă”, așa cum s-a întâmplat în Parlamentul European. ”Nu știu dacă s-au gândit că acele văicăreli nu ar fi fost mai potrivit să le exprime în țară. Nu poți merge în fața lui Le Pen să spui că România nu e o democrație”, a mai afirmat consultantul politic.

Locul ”de acțiune” este în țară, iar criteriul de selecție pentru proiectele naționale este ”să fii campion la tine acasă”, este de părere Cozmin Gușă.

”Trebuie să fii campion național pe proiectul tău - care poate fi de distrugere a unui sistem, apropos de Liiceanu, sau de promovare a altui sistem, apropos de Dacian Cioloș. Nu te poți văicări în fața unora care doar mimează corupția în multe dintre cazuri”, a punctat consultantul politic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.