Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză în Liga Arabă: Marocul refuză organizarea unui summit

liga araba

Liga Arabă trece în prezent prin cea mai serioasă criză în istoria ei de şapte decenii, subliniază publicaţia spaniolă ABC într-un articol publicat miercuri. Creată în anul 1945, Liga Arabă şi-a stabilit ca obiective consolidarea legăturilor între naţiunile arabe şi musulmane şi crearea unui bloc mondial de presiune. Dar diviziunile profunde între cele 22 de state membre fac acum imposibilă orice colaborare.

Arabia Saudită, unul dintre membrii fondatori ai Ligii, a intervenit în războiul civil din Yemen şi joacă de asemenea un rol important în războiul din Siria, dorind să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad. Acesta din urmă are printre susţinători miliţiile şiite din Liban, un alt membru fondator al Ligii. De altfel, Siria este suspendată din Liga Arabă, iar locul ei este ocupat de reprezentanţi ai rebelilor cu o credibilitate îndoielnică. De când minoritatea şiită a ajuns la putere în Irak, regimurile de la Bagdad şi Riad nu se mai privesc în ochi. Libia şi Somalia sunt copleşite de haos şi război civil, fiind două bune exemple de state eşuate. Algeria şi Tunisia au ieşit din tunelul radicalismului jihadist şi nu sunt dispuse să se alăture curentului antioccidental ce domină statele Orientului Mijlociu.

În faţa unui asemenea tablou ce arată doar o parte a tensiunilor dintre membrii organizaţiei şi a crizelor prin care trece lumea arabă, Marocul a refuzat să mai găzduiască cel de-al 27-lea summit al Ligii, ce era programat să se desfăşoare pe 6 aprilie la Marrakesh. Regele Marocului, Mohamed al VI-lea, a spus fără ocolişuri că nu este dispus să prezideze o reuniune doar pentru o fotografie care să dea o falsă impresie de unitate şi solidaritate între arabi. De asemenea, un comunicat al Ministerului marocan de Externe face referire precisă la 'lipsa deciziilor importante şi a iniţiativelor concrete' pe agenda discuţiilor. În final, Mauritania s-a oferit să fie gazda reuniunii, care însă a fost amânată pentru luna iulie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.