Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum continuă PSD minciuna despre votul blocat din Diaspora

Duminică, după prânz, PSD a încercat ultima poziționare old-school în problema votului din Diaspora: într-o conferință extraordinară de presă a fost prezentată o secție pustie din Marea Britanie (”Nu știm exact de unde, dar ne interesam”), dovadă clară a faptului că scrutinul organizat sub îndrumarea premierului Victor Ponta decurge în condiții impecabile și spălarea pe creiere de pe Facebook trebuie să înceteze.

În paralel, presa pro-PSD încerca să dibuiască soluții creative de comunicare. Erau filmate trotuarele goale de lângă coada de un kilometru; ba chiar a fost prezentată o poză cu un autocar din România prin Grecia: ce caută un autocar românesc în Grecia???

La ora 21.00 lucrurile s-au schimbat. Ponta și Dragnea au înțeles că au pierdut alegerile. Că până și votul din România e categoric pro-Iohannis. Că nu are sens să utilizeze narațiunea ”fraudei din ambasadele băsiste” pentru a-și justifica eșecul. Că PSD se prăbușește electoral pe termen lung pentru ticăloșia din Franța, Marea Britanie, Italia și Germania. Că pot fi măturați de revolta care începuse în stradă. Că riscă o cădere accelerată a Guvernului. Și dizgrația în Europa.

A început atunci comunicarea new-style a partidului roșu: am auzit glasul Diasporei, ne pare rău, legea e proastă, sistemul e gresit, nu se putea face nimic, e nevoie de vot electronic. ”Nici o mie de secții dacă se făceau, nu era de ajuns” – spunea ieri, savant, Liviu Pop, senator PSD.

Trebuie înțeles – înainte ca dezbaterea publică să fie contaminată și distorsionată – că toate sunt minciuni. Că primul lucru pe care l-a făcut Victor Ponta după acceptarea înfrângerii este să mintă. Că votul prin corespondență este, în mod evident, soluția optimă pentru Diaspora – dar nu este nicidecum singurul mod în care se pot organiza decent alegeri. Că Guvernul nu va fi derobat de răspunderea sa morală, administrativă, electorală și penală pentru blocarea dreptului de vot peste hotare doar pentru că a descoperit, pe 16 noiembrie, binefacerile votului prin corespondență.

Adevărul e că votul din Diaspora putea fi organizat lejer fără incidente; nu perfect, dar nici cu gaze lacrimogene, cozi kilometrice și proteste. Cu doar un strop de onestitate. Disproporția foarte mare dintre cererea de a vota și capacitatea fizică de a răspunde acestei cereri nu a avut dimensiuni mondiale; nu am avut cozi imposibil de gestionat în Australia, în Emiratele Arabe Unite, în Israel, Austria sau SUA. Dezechilibrul a apărut în comunitățile foarte mari din Europa, acolo unde ambasadorii solicitaseră deja un număr mai mare de secții – neaprobat de MAE. Au existat zece puncte fierbinți, să spunem – și câte cinci secții în fiecare din aceste puncte ar fi făcut din vot o distracție plăcută, de week-end. 50 de secții în plus ar fi salvat românii de umilință și ar fi făcut din votul Diasporei un proces rezonabil. Prin dublarea secțiilor de votare – așa cum solicitaseră înaintea alegerilor asociațiile românilor de peste hotare – am fi vorbit deja de o reprezentare mai omogenă și mai corectă a Diasporei, pentru că acoperirea teritorială creștea, în timp ce capacitatea fizică de vot ajungea la 800.000 de cetățeni. Cu mia de secții despre care vorbea senatorul Liviu Pop – și care pentru statul român nu ar trebui să reprezinte în niciun caz o imposibilitate logistică – am ajunge la o capacitate de 1.500.000 de români, care reprezintă reperul maxim de participare politică pe care îl putem lua, lucid, în calcul.

Așadar: 50 de secții în plus în zone cheie asigurau un vot fără incidente; dublarea numărului de secții garanta un vot mai reprezentativ; triplarea numărului de secții ne apropie de optimul pur teoretic al participării. Votul prin corespondență reprezintă, firește, soluția ideală – mai comodă și mai eficientă; dar asta nu face nicidecum din scrutinul clasic un drob de sare care urma să cadă inevitabil în capul Guvernului. Decizia subdimensionării secțiilor de votare în Diaspora a fost una politică, pusă în slujba intereselor candidatului PSD. Ea a aparținut careului decizional Podgorean-Corlatean-Melescanu-Ponta (Stanoevici e doar pentru televizor, n-are nicio legătură reală cu problemele administative) – și acești oameni trebuie să răspundă pentru alegerile lor.

Post-scriptum: În noaptea de 16 noiembrie, la ora 1 din noapte, o circulară năpraznică a venit dinspre PSD spre reprezentanții din secțiile de votare din Diaspora. Trebuiau scanate urgent listele electorale integrale din fiecare secție și trimise la centru. Câteva sute de pagini cu nume și date pentru fiecare secție să fie prelucrate grabnic în creierul nopții – ca să se verifice om cu om și bob cu bob frauda băsistă. Sper doar că acele liste să fie tratate cu responsabilitate de cei care au intrat astfel în posesia lor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.