Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă din UE condamnă acţiunile de reprimare din Turcia

turcia

Judecători de top din statele membre ale Uniunii Europene au cerut miercuri Turciei să respecte statul de drept, afirmând că disponibilizarea a mii de judecători ca urmare a tentativei de lovitură de stat este un atac asupra independenţei sistemului judiciar, relatează Reuters. În Turcia au fost demişi, reţinuţi sau puşi sub anchetă peste 60.000 de soldaţi, judecători, profesori, jurnalişti şi alte persoane suspectate de legături cu mişcarea predicatorului islamist Fetullah Gulen după lovitura de stat eşuată de la 15-16 iulie.

Într-un comunicat, judecătorii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile potrivit cărora peste 2.700 de membri ai sistemului judiciar au fost destituiţi din funcţie şi cu faptul că pedeapsa cu moartea ar putea fi reintrodusă în Turcia. Grupul, format din preşedinţii Curţilor Supreme din statele membre ale UE, a mai transmis că independenţa sistemului judiciar este o garanţie a respectării drepturilor omului şi a libertăţilor care fac ca cetăţenii să aibă încredere în sistemul de justiţie. Grupul "vede actualele evenimente, în special concedierea sau arestarea a mii de judecători, ca un atac asupra independenţei sistemului judiciar din Turcia", se menţionează în declaraţie.

Guverne occidentale şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului au condamnat lovitura de stat eşuată din Turcia în care cel puţin 246 de persoane au fost ucise şi 2.000 au fost rănite. Însă unele şi-au exprimat preocuparea în legătură cu amploarea reprimării şi au sugerat că preşedintele Tayyip Erdogan s-ar putea folosi de situaţie pentru a-şi consolida puterea, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.